IT-complexiteit bezorgt Omgevingswet weer uitstel
Bijna alle gemeenten, provincies en waterschappen zijn inmiddels op het nieuwe systeem aangesloten, stelt De Jonge in zijn brief. Er wordt dan ook al veel geoefend met het nieuwe systeem en de vergunningverlening functioneert goed. "We zien echter bij de zogeheten planketen waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware nieuwe omgevingsplannen kunnen publiceren, dat er verschillende onzekerheden zijn."
Daarom is er meer tijd nodig om goed te oefenen met de digitale systemen, aldus De Jonge. Bijkomend probleem is dat oefenen nu nog niet mogelijk is met alle systemen, geeft de bewindsman aan. "Omdat ik de Omgevingswet op een verantwoorde manier wil invoeren, zal ik niet vasthouden aan de invoeringsdatum van 1 juli 2022." In de komende weken moet duidelijk worden of de Omgevingswet dit jaar nog - op 1 oktober 2022 - wordt ingevoerd, of dat dit op 1 januari 2023 wordt.
Steeds meer vertraging
De invoering van de Omgevingswet is al meerdere keren uitgesteld. Eerder waren kritieke onderdelen van het systeem nog niet af of waren ze nog onvoldoende getest. Ook vonden testgebruikers eerder dat de werking veel te ingewikkeld was.
Ook over de deadline van 1 juli 2022 - die nu dus definitief niet gehaald wordt - bestonden al langer twijfels. In juni vorig jaar zaten er nog tientallen fouten in de software, waardoor het toen al niet zeker was of deze deadline wel gehaald kon worden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee