Staatssecretaris geeft duidelijkheid over eHerkenning: 540 organisaties in de knel
Na de invoering van eHerkenning per januari 2020 blijkt er een ‘restgroep’ te bestaan die niet de mogelijkheid heeft om eHerkenning aan te vragen. Er kunnen daardoor geen zaken worden gedaan met de Belastingdienst.
Het gaat in totaal om zo’n 60.000 organisaties. Het leeuwendeel ervan komt pas in de problemen als de omzetbelasting ook met behulp van eHerkenning moet worden aangegeven, zo blijkt uit antwoorden van Vijlbrief.
Omzetbelasting
Voor de aankomende omzetbelasting is eHerkenning namelijk nog niet vereist, schrijft Vijlbrief. De gangbare inlogmethode, met een gebruikersnaam en een wachtwoord, blijft voorlopig mogelijk. De 540 organisaties die loonaangifte of vennootschapsbelasting moeten doorgeven met eHerkenning zijn in november door de Belastingdienst met een brief benaderd waarin staat dat zij een commercieel administratiepakket moeten aanschaffen of de aangifte aan een fiscaal adviseur moeten uitbesteden.
Vijlbrief stelt dat er nu voor een ‘aanzienlijk deel’ van de groepen die problemen hebben met eHerkenning nu een oplossing mogelijk is. Er wordt intussen gewerkt aan zowel structurele als tijdelijke oplossingen. Minister Knops van Binnenlandse Zaken zal de Tweede kamer hierover volgens Vijlbrief op korte termijn informeren. Dan worden de details bekendgemaakt en wordt duidelijk wanneer ze beschikbaar zijn.
Gesprek met kerken
In totaal ontving de Belastingdienst tot nu toe zo’n 60 klachten van ondernemers over eHerkenning. Ook kwamen er brieven binnen van FNV en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Volgens Vijlbrief is er met het CIO een gesprek opgestart om zo spoedig mogelijk tot een oplossing te komen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee