Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer wil prijsmanipulatie eHerkenning voorkomen

Het Wetsvoorstel digitale overheid is door de Tweede Kamer aangenomen. Een belangrijk deel ervan gaat over betrouwbaar inloggen bij de overheid. De VVD en het CDA zagen een amandement voor het betaalbaar houden van (inlog)middelen zoals eHerkenning goedgekeurd worden. Daarmee kan onder meer prijsmanipulatie worden voorkomen.
Vergaderzaal Tweede Kamer
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

De Wet digitale overheid regelt de digitalisering van de Nederlandse overheid. Een belangrijk deel ervan gaat over betrouwbaar inloggen bij de overheid. Ook zijn er regels opgenomen over informatieveiligheid, privacy en open standaarden. Nu de Tweede Kamer akkoord is, moet alleen de Eerste Kamer zich nog buigen over het voorstel.

eHerkenning

Onder meer het verplicht gebruik van het inlogmiddel eHerkenning valt onder de wet. Ondernemers kunnen met eHerkenning toegang krijgen tot onder meer de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en andere organisaties. Voor het gebruik van eHerkenning moet worden betaald.  

In de Tweede Kamer is veel kritiek geweest op eHerkenning. Onder meer Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg de minister in december of er wel wettelijke grondslag is voor de verplichting van het inlogmiddel, omdat de achterliggende wet nog niet was goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dat is inmiddels dus gebeurd.

Betaalbaar houden

Bij het wetsvoorstel digitale overheid werden door diverse partijen amendementen ingediend die inmiddels zijn goedgekeurd. De VVD en het CDA kwamen gezamenlijk met een amandement om leveranciers van middelen eisen op te leggen voor leveringsplicht en te hanteren tarieven, waardoor het mogelijk wordt om tariefregels te stellen voor bedrijfs- en organisatiemiddelen. 

Veel ondernemers maakten hun onvrede kenbaar over de kosten van het verplichte inlogmiddel eHerkenning. Met de regels in het amendement kan de overheid mogelijk ingrijpen als de kosten de pan uit rijzen. "Dit kan nodig zijn om de middelen betaalbaar te houden, maar ook om binnen het stelsel te kunnen ingrijpen wanneer er bijvoorbeeld aan prijsmanipulatie wordt gedaan door aanbieders", schrijven Kamerleden Jan Middendorp en Harry van der Molen.  

Onafhankelijk toezicht

Het CDA stelde ook voor dat er toezicht wordt gehouden op de private partijen die de inlogmiddelen leveren door onafhankelijke organisaties en niet door de minister van Binnenlandse Zaken zelf. “Het is vanuit het oogpunt van een scheiding van verantwoordelijkheden wenselijk om het toezicht op de identificatiemiddelen voor burgers niet bij de verantwoordelijke Minister onder te brengen maar bij een onafhankelijke derde.”

De VVD bracht een amendement in waarmee voor elke burger met een burgerservicenummer (BSN) in de wet een unieke online identiteit wordt gecreëerd: een digitale voorziening die per burger gegevens bevat. Zo wordt het mogelijk voor burgers om hun gegevens in te zien.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in