Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Nico Siebelink

IoT zal de komende jaren in de spotlights blijven. Dit wordt alleen al duidelijk door te kijken naar een aantal van de meest recente artikelen op AutomatiseringGids. Er is één aspect van het hele fenomeen wat ik bijzonder fascinerend en uitdagend vindt, en dat is hoe wij langzamerhand OT gaan samenvoegen met IT, zoals beschreven in het artikel ‘Nederlandse organisaties al erg actief met IoT
Business
Shutterstock
Shutterstock

Naar mijn idee is het ‘smart’ maken van OT door het te verbinden met het internet, iets compleet anders dan de futuristische IoT-applicaties die voorbij komen als we het hebben over ‘smart’-auto’s en ‘smart’-huizen. Dit wordt onderbouwd in het bovengenoemde artikel door de uitspraak dat een groot deel van de Nederlands organisaties IoT inzet om processen te optimaliseren en om service levels te verhogen. Niet zozeer voor zakelijke disruptie.
Tegelijkertijd zien we nu veel voorbeelden die aangeven wat er mogelijk is door het verbinden van reeds aanwezige systemen. Dit onderdeel van IoT mag dan wel niet zo ‘sexy’ zijn als veel van de andere greenfield-initiatieven, er valt heel veel te winnen. Een voorbeeld hiervan is een pilot project in Gdansk in Polen. Hier kan nu de informatie uit autonome systemen voor het meten van de luchtkwaliteit en de informatie komend van verkeerslichten, gecombineerd worden om zo nieuwe inzichten te verkrijgen. Deze gegevens kunnen helpen om verkeersopstoppingen te verminderen en energie te besparen. Dit project heet ACCUS en illustreert dat er al veel gewonnen kan worden door het gebruik van bestaande infrastructuren, om zo de investeringen zo laag mogelijk te houden.

Ditzelfde zou toepasbaar moeten zijn op de IT-infrastructuur die het transport, de verwerking en storage van de gegeneerde data faciliteert. Aangezien op IP gebaseerde netwerken algemeen beschikbaar zijn, is het relatief gemakkelijk om de legacy ‘OT’ technologie te verbinden met de storage en de verwerkingscapaciteit in datacenters, tot het niveau dat ‘city smartness’ is bereikt. Wat belangrijk is om in acht te namen, is dat communicatie-infrastructuren die klaar zijn voor IoT, specifieke vereisten hebben. Componenten als kosten per bit, de tijd die het kost om bij informatie te komen, de integriteit/beveiliging van informatie en de herbruikbaarheid van data, moeten hierin meegenomen worden.

Kijkend naar deze componenten, laat het ons zien dat IoT data op verschillende plaatsen opgeslagen zal worden, dichtbij of op afstand. Dit zal afhangen van relatieve gewicht dat wordt gegeven aan iedere criteria per situatie. De grote verscheidenheid van IoT data, en zijn bekende en onbekende toepassingen zullen uiteindelijk resulteren in een situatie waarin datacenters zullen worden gerangschikt. Marktonderzoekers verwachten dat hierdoor een ontwikkeling van een grote hoeveelheid verschillende datacenters ontstaat, die ‘master’ datacenters zullen voeden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in