Bijdrage van IT-sector aan BBP verdrievoudigd in dertig jaar
Tussen 1995 en nu is het aandeel van de Nederlandse IT-sector aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) gestegen van 2% naar 6%. Dat blijkt uit een kwartaalupdate van de Rabobank die vandaag uitkomt. De verwachting is dat het aandeel de komende jaren verder doorstijgt.
De Rabobank baseert die verwachte stijging op de goede groeivooruitzichten voor de sector in vergelijking met de matige vooruitzichten voor de Nederlandse economie als geheel. IT wordt dus steeds belangrijker voor de BV Nederland, concludeert de bank.
De gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse IT-sector komen met name doordat vrijwel alle organisaties bezig zijn met een vorm van digitalisering. Zo is er bijvoorbeeld een gestage groei in het gebruik van de cloud. Voor dit jaar verwacht de bank een uitgave van 16,4 miljard euro aan public cloud gerelateerde uitgaven in Nederland. Dat bedrag stijgt door naar 25,5 miljard in 2025. Voor de uitgaven aan private clouds bedraagt de stijging bijna 900 miljoen naar 5,4 miljard. Maar er is ook groeiende vraag naar IT-outsourcing, cybersecurity en kunstmatige intelligentie.
Hoewel er groei is, neemt het groeitempo komend jaar wel iets af ten opzichte van 2023. Komt de omzetgroei dit jaar uit op 5%, voor 2024 verwacht de Rabobank een groei van 4%. De afkoeling van de economie als geheel is daar de oorzaak van. Bedrijven stellen daardoor investeringen uit.
De Rabobank constateert dat de IT-sector in Nederland nog altijd redelijk gefragmenteerd is. Door de snelle ontwikkelingen van de technologie in combinatie met de krappe arbeidsmarkt kan de kwaliteit van dienstverlening onder druk komen te staan. Een keuze voor schaalgrootte en het verbreden van het diensten- of productaanbod kan daarbij helpen. Dat gebeurt onder meer door overnames.
Let bij consolidatie op aandacht voor personeel
Maar die trend is niet onverdeeld gunstig, ziet de Rabobank. Met name bij het behoud van gekwalificeerd personeel constateren de analisten van de bank dat het nog wel vaak mis gaat. De bedrijfscultuur verandert en de aansturing wordt anders waarbij verantwoordelijkheden en vrijheden worden ingeperkt. Personeel ziet daarin regelmatig een aanleiding om te vertrekken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee