Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebrek aan digitale vaardigheden kan economie jaarlijks 10,2 miljard euro kosten

Nederland telt op dit moment een tekort van 124.000 digitaal vaardige professionals, wat de Nederlandse economie op termijn veel geld kan kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Opinium Research in opdracht van AND Digital onder 1.500 Nederlanders die digitale vaardigheden gebruiken in hun rol. AND Digital analyseerde daarnaast ruim 2 miljoen Nederlandse vacatures.
Digitale vaardigheden
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

31% van de Nederlanders vindt zelf dat ze te weinig digitale vaardigheden hebben voor hun functie. Maar wat digitale vaardigheden precies inhouden, daar blijken meningen over te verschillen. Digitale vaardigheden omvatten in principe namelijk alle vaardigheden die nodig zijn om met digitale apparaten om te kunnen gaan. Maar respondenten blijken vooral te denken aan technische vaardigheden als kunnen programmeren of websites kunnen bouwen (42%). Dat terwijl slechts een kwart denkt aan bijvoorbeeld het bijblijven met innovatie, ook al is dat óók een digitale vaardigheid.

Hoe dan ook is er dus een digitale vaardigheidskloof, die door zes op de tien Nederlanders ook ervaren wordt. Dat gaat zelfs zo ver dat het impact kan hebben op de carrière: 18% zegt dat de kloof hen wel eens weerhouden heeft om op een baan te solliciteren. 

Maar de kloof heeft niet alleen impact op de carrière van Nederlanders. Ook het bedrijfsleven en de economie leiden hieronder. Zo verwachten managers dat 53,5% van de groei van hun bedrijf in de komende vijf jaar in gevaar komt als de digitale ambities niet uitkomen. En dat heeft weer impact op de Nederlandse economie, vertelt Jeroen Kleinhoven, Benelux Executive AND Digital. “Op basis van de gemiddelde Nederlandse groei- en bbp-cijfers, schatten we de impact op de Nederlandse economie van het niet investeren in digitale vaardigheden op € 10,2 miljard per jaar.” 

Onenigheid en geen bijscholing

Desondanks zijn bedrijven het intern niet altijd eens over het belang van digitale vaardigheden en of er wel voldoende bekwame mensen zijn. 54% van de respondenten met een functie in hoger management ziet bijvoorbeeld dat de organisatie digitalisering in hoge mate centraal stelt, terwijl dat slechts 41% is van het middenmanagement of lager. En ook als gekeken wordt of er voldoende IT'ers aan boord zijn, verschillen de meningen. Zo vindt 56% van het hoger management dat er voldoende software-engineers en data-analisten zijn, tegenover respectievelijk 36% en 38% van het middenmanagement of lager.

Tegelijkertijd lijkt er nog weinig prioriteit gegeven te worden aan bijscholing. 49% van de respondenten geeft aan nog nooit bijscholing in digitale vaardigheden te hebben gekregen. Bij 14% wordt dit zelfs helemaal niet aangeboden door hun bedrijf, aldus de respondenten. Van de respondenten die wel bijscholing hebben gekregen vindt slechts 26% dat dit ook noodzakelijk of nuttig was voor de loopbaanontwikkeling. 

Van Huffelen: moeten we iets aan doen

Het onderzoek van AND Digital werd op 29 maart overhandigd aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering. In een reactie stelt ze dat het van belang is "dat we proberen er iets aan te doen". "Op dit moment doen we dat met het geld dat we daarvoor ter beschikking hebben. We moeten goed kijken, niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit het bedrijfsleven, is het wel voldoende? Zien we dat mensen genoeg opgeleid raken en vinden we genoeg mensen? We moeten ook meer gaan samenwerken om te kijken hoe we het gezamenlijk kunnen oplossen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in