Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenter-sector wijst Nederland op mogelijkheden voor meer energiebesparing

De datacenter-sector ziet een aantal concrete mogelijkheden dat op korte termijn kan bijdragen aan de oplossingen rondom de stroom-, energie- en klimaatcrisis. Deze worden gepresenteerd in het Impact rapport.
datacenter
© Shutterstock
Shutterstock

De Dutch Data Center Association (DDA) schrijft dat de Tweede Kamer voornamelijk aandacht heeft voor de impact van datacenters, zonder de toegevoegde waarde van datacenters voor de samenleving in acht te nemen. Om politici en anderen van kennis te voorzien, is een rapport gepubliceerd met feiten en cijfers uit openbare bronnen, waarmee beleid kan worden ondersteund.

Een goede manier om stroom te besparen, is volgens de DDA het outsourcen van eigen ICT naar een datacenter of de cloud. “Een goed voorbeeld is de Nederlandse overheid die 64 oude en kleine ICT-ruimtes naar vijf grote datacenters verhuisde en daarmee 50% van haar stroomverbruik reduceerde. Afgelopen jaar zijn er 400 kleine ICT-ruimtes verdwenen, met energiewinst als resultaat. Gezien de meer dan 6000 ICT-ruimtes in Nederland is het van groot belang hier vol op in te blijven zetten.”

Volgens DDA wordt er door gebruik te maken van efficiëntere datacenters, veel energie bespaard. Nederland wint daarmee ook aan nationale soevereiniteit. “Een concrete maatregel om de verhuizing van ICT naar efficiëntere datacenters aantrekkelijk te maken, is een verlaging van btw op energie in datacenters”, zo oppert de DDA.

Restwarmte technisch mogelijk

Door de inzet van restwarmte van duurzame datacenters, ook wel datathermie genoemd, kunnen volgens de DDA potentieel een miljoen huizen van het gas. “De totaalprijs van energie van restwarmteprojecten is inmiddels driemaal lager dan verwarming met gas en bespaart tevens enorme hoeveelheden CO2. Verwarmen met datacenter-restwarmte is technisch mogelijk.” Dankzij de datacentersector zijn al zo’n twintig datathermieprojecten ontstaan, waarmee in totaal zo’n 50.000 appartementen worden verwarmd.

“Meer sturing en actie vanuit de overheid zal deze transitie versnellen”, aldus DDA. Omdat de sector kampt met personeelstekorten is het zaak dat er aandacht komt voor techniek en digitalisering. “Met meer technisch personeel kan de transitie versneld worden”, aldus de DDA. Er wordt in studies nog steeds veel focus gelegd op onderwerpen die in de toekomst minder van belang zijn voor de samenleving. Er is daarnaast een andere aanpak nodig voor de bouw van stroomnetwerken en onderstations.

Sneller dan publieke projecten

“Enkele grotere datacenters hebben zelf het initiatief genomen en onderstations gebouwd om zo het stroomnet te versterken. Dit ging een factor vijf sneller en was goedkoper dan publieke projecten. Gezien de uitdagingen op het stroomnet, is dit een kans voor Nederland waar meer gebruik van gemaakt moet worden.”

De huidige regelgeving is volgens de DDA te strikt. “De energietransitie en digitale transformatie zijn twee grootse en samenvallende veranderingen. Nieuw beleid, regie en een integrale aanpak van de overheid zijn essentieel om deze unieke kans te benutten. Er is nog te veel versnippering op deze thema’s tussen de ministeries en regionale overheden.”

De sector gaat donderdag hierover met de overheid en nutsbedrijven in gesprek tijdens de Green Data Center Conference in de Amsterdam Arena.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in