Overslaan en naar de inhoud gaan

DigiD: "Als de overheid een bank was, zou die failliet zijn"

Brenninkmeijer reageert op de fraudegevallen met de digitale inlogcode voor overheidswebsites die vorige week aan het licht kwamen, en de berichten dat het systeem is gekraakt. Door het vervalsen van DigiD-codes kunnen criminelen bijvoorbeeld toeslagen voor huur en zorg op hun rekening laten bijschrijven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak tegen dat het systeem is gekraakt en zegt dat er maar enkele tientallen gevallen van vermoedelijke fraude bekend zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Brenninkmeijer: "De praktijk is het beste bewijs, die is namelijk anders. Daaruit blijkt dat mensen het slachtoffer zijn van DigiD-fraude. Ik krijg er niet voor niets klachten over. De bal wordt bij de burger gelegd. Zij moeten zelf maar goed in de gaten houden dat er niets fout gaat met het aanvragen van hun DigiD. Uit de klachten die wij binnenkrijgen blijkt dat het een zeer zwak beschermd systeem is. Voor mensen die verstand hebben van internetcriminaliteit is het blijkbaar makkelijk om fraude te plegen. Als de overheid een bank was, zou die failliet zijn."

Slachtoffers niet goed geholpen
Ook worden volgens de Nationale Ombudsman burgers die slachtoffer zijn van fraude niet goed geholpen. "De overheid is traag en heeft te weinig oog voor de problemen van de burger. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Omdat zoveel overheidsdiensten gebruik maken van DigiD, is onduidelijk wie verantwoordelijk is."

Brenninkmeijer neemt de klachten over DigiD mee in een binnenkort te verschijnen rapport over e-mailcontact tussen burgers en overheid. "Daar moet maar eens goed naar worden gekeken. De overheid is goed in het oplossen van de eigen problemen, maar het gaat om die 16 miljoen mensen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in