Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT~Office zet conflicten met overheid op scherp

De onvrede heeft betrekking op een drietal zaken: de vertraging bij TenderNed, de onduidelijke gang van zaken bij het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl op het ministerie van Algemene Zaken, en de geheimhouding van een toelichting op de rijksinkoopvoorwaarden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

TenderNed is een IT-project van de overheid om aanbestedingsprocedures geautomatiseerd te faciliteren. Dat zou voor ICT-bedrijven zeer welkom zijn: bij iedere aanbesteding waarop ze inschrijven, moeten bedrijven nu nog een half telefoonboek aan informatie opleveren, stelt jurist Peter van Schelven van ICT~Office. Dat project lijkt echter uit te lopen op het zoveelste ICT-debacle bij de overheid, stelt hij. TenderNed had op 1 juli opgeleverd moeten worden, maar vooralsnog is er geen spoor van het systeem te bekennen. Het is zelfs onzeker of TenderNed beschikbaar is op het moment dat de nieuwe Aanbestedingswet in werking treedt, terwijl in die wet gebruik van TenderNed verplicht wordt gesteld, merkt ICT~Office op.

Dat steekt ICT~Office des te meer, omdat het eerder had gesuggereerd om met een simpeler systeem alvast een begin te maken met terugdringing van de administratieve lasten. De suggestie om alvast in een Masterfile de bij iedere aanbesteding weer opgevraagde basisdocumenten te verzamelen, werd vorig jaar van de hand gewezen. Argument: op 1 juli 2009 zou TenderNed in werking treden. ICT~Office heeft nu in een openbare brief zijn bezorgdheid kenbaar gemaakt richting minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

Een stapje verder gaat de actie ten aanzien van het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl, de ontwikkeling van een nieuwe website door de Rijksvoorlichtingsdienst. ICT~Office constateert dat voor dit project geen aanbestedingsprocedure is gestart. Wel heeft de RVD inmiddels al Hippo als contentmanagementsysteem geselecteerd, zonder aan te besteden. Argument van de RVD daarbij is, dat het open-sourceproduct Hippo gratis is, en dus niet onder de aanbestedingsregels valt.

ICT~Office is het met die redenering niet eens. Het heeft bovendien de indruk dat met het project miljoenen euro’s gemoeid zijn, waardoor het boven de grens ligt waarbij openbare aanbesteding verplicht is. De brancheorganisatie is er echter niet in geslaagd de informatie die nodig is om dat te beoordelen, bij het ministerie los te peuteren. Om die reden doet ICT~Office nu een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, om – zoals ze het zelf zegt – de onderste steen boven te krijgen. Overigens heeft de RVD na contacten met ICT~Office al wel besloten om op korte termijn een aanbesteding te starten voor de inhuur van extern personeel voor dit project.

Bij de discussie rond de rijksinkoopvoorwaarden is ICT~Office al een stap verder. Daar dreigt het met een rechtszaak nu de overheid een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft afgewezen. Via dat beroep wilde ICT~Office inzage krijgen in de toelichting op de 'Algemene rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten' (ARVODI-voorwaarden).

ICT~Office vindt die voorwaarden ongeschikt voor ICT-klussen. Mr. Anechien ten Kate-Sloots van ICT~Office zei eerder tegenover Automatisering Gids: “Ons punt is dat ze zijn geschreven voor relatief eenvoudige diensten, die vooraf goed gedefinieerd zijn. Zoals inhuur van medewerkers of levering van advies. Maar bij IT gaat het doorgaans om veel complexere diensten, waarbij SLA’s een rol spelen of gebruikersinbreng is vereist, bijvoorbeeld in de vorm een acceptatietest. Dat zijn zaken waar de ARVODI geen rekening mee houden. Opdrachten aanvaarden onder dergelijke voorwaarden is vragen om problemen in de uitvoering, wat niet verenigbaar is met de verregaande aansprakelijkheid die de ARVODI aan de leverancier oplegt.

Volgens ICT~Office geeft de geheimgehouden toelichting op de ARVODI-voorwaarden dat met zoveel woorden toe, en het wil dat document natuurlijk onder de neus kunnen schuiven van inkopers bij overheidsinstellingen die toch met de ARVODI-voorwaarden schermen. De overheid stelt zich echter op het standpunt dat de toelichting op de ARVODI-voorwaarden als een interne ambtelijke instructie beschouwd moet worden. In dat geval zou openbaarmaking op grond van een WOB-verzoek niet aan de orde zijn.

Voor ICT~Office is de maat in dit dossier nu vol. Het heeft laten weten dat het zonder aarzelen een rechtszaak zal aanspannen, als de overheid volhardt in haar verzet tegen openbaarmaking van de instructie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in