Juridische soap houdt telefoniekosten overheid onnodig hoog
Concurrenten KPN en Tele2 hebben die gegevens, onder andere over de locaties waar apparatuur voor telefoonlijnen moet worden geplaatst, wel ontvangen, klaagt BT. Het bedrijf heeft tegenover het Financieele Dagblad bevestigd dat het naar de rechter is gestapt.
Het kort geding staat voor 27 april op de rol. Dat betekent sowieso al een vertraging van een maand: de aanbesteding zou op 28 maart worden gesloten. Als BT gelijk krijgt, loopt de vertraging nog extra op; dan moet de overheid BT informeren en in de gelegenheid stellen zijn offerte op basis van die informatie aan te passen.
KPN nog na de gunning gediskwalificeerd
Oorspronkelijk had de overheid de aanbesteding vorig jaar al willen afronden. Nadat het de aanbesteding aan KPN had gegund, maakte Tele2 bezwaar. KPN zou te laat hebben laten weten dat het forse kortingen ging doorvoeren voor zijn vaste lijnen; daardoor kon KPN goedkoper inschrijven, terwijl voor de concurrentie de tijd ontbrak om de offerte aan te passen.
Tele2 diende hierover een klacht in bij de OPTA, die Tele2 in het gelijk stelde. KPN werd vervolgens op formele gronden gediskwalificeerd: het had zich niet gehouden aan de regels voor informatieverstrekking, redeneerde de overheid. Daardoor viel het contract automatisch toe aan de andere bieder, Tele2.
Rechter haalt streep door overheidsbeslissing
KPN ging in beroep. Het stelde dat de regels voor informatieverstrekking waar Tele2 zich op beriep, niet expliciet waren genoemd in de aanbestedingsregels. Ook stond niet in het aanbestedingsdocument dat wanneer KPN zich niet hield aan algemenere regelgeving, uitsluiting van aanbestedingsprocedure het gevolg zou zijn. Dat was de rechter met KPN eens. De uitsluiting werd onwettig verklaard, en de aanbestedingsprocedure moest over.
Inmiddels zijn we een half jaar verder. Hoe groot de schade is die de overheid loopt door de vertraging, is niet bekend. Maar met de aanbesteding is een bedrag van 15 tot 20 miljoen per jaar gemoeid. Bij dergelijke bedragen is ook een kleine besparing al de moeite waard.
Hoger beroep kan redding zijn
Volgens het Financieele Dagblad is er nog een kans dat de rechtszaak van BT zijn belang verliest. De overheid is namelijk in beroep gegaan tegen de beslissing dat KPN ten onrechte gediskwalificeerd is. De uitspraak wordt op 12 april verwacht. Als de overheid gelijk krijgt, is de nieuwe aanbestedingsprocedure – en de rechtszaak daartegen – van de baan, en krijgt Tele2 de opdracht alsnog.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee