Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid wil nieuwe crisissite

Deze overheidssite moet bij rampen burgers informeren. De huidige site – die stamt uit 2005 -voldoet niet. Zo lag de site plat bij de brand in Moerdijk. Volgens de overheid was dit te wijten aan menselijke fouten. Ook in 2007 kwam de site in opspraak, toen crisis.nl tijdens een grote storm down ging.
Business
Shutterstock
Shutterstock


Crisismanager voor crisis.nl
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft na het falen van de crisiswebsite extra geld ter beschikking gesteld om een compleet nieuwe website te ontwikkelen. De nieuwe site moet over een half jaar klaar zijn, blijkt uit de interne stukken die in handen zijn van de NOS na een WOB-verzoek. Een van de eisen is dat de nieuwe website een 'ijzersterke' hosting moet hebben. Het ministerie heeft in mei een externe projectleider aangesteld om het traject te begeleiden. Dit kost volgens een woordvoerder van het ministerie niets extra. Wel worden bestaande budgetten ‘naar voren gehaald’.

Veel onduidelijkheden
Volgens de NOS zijn er veel (technische) onduidelijkheden. In de offerte van de hoster wordt gesproken over een infrastructuur die bestand is tegen grote hoeveelheden bezoekers, maar het is onduidelijk of die ook is ontwikkeld. Zonder die infrastructuur is een site gevoelig voor aanvallen door hackers, die bijvoorbeeld DDos-aanvallen kunnen uitvoeren. Ook documenten over de technische mogelijkheden van de site ontbreken. Het ministerie kon ook geen Service Level Agreement (SLA) en document agreements and procedures (DAP) overleggen. Daarnaast kon het ministerie geen antwoord geven op de vraag of de site is getest op grote aantallen bezoekers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie dat de bezoekersaantallen "nooit een probleem zijn geweest voor de huidige site." Onlangs zouden medewerkers van het Nationaal Crisis Centrum (dat valt onder het ministerie) te horen hebben gekregen dat de nieuwe crisissite gebruiksvriendelijker moet worden en geschikt moet zijn voor social media, zoals Facebook en Twitter, zodat gebruikers informatie met elkaar kunnen delen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in