De Windows-verwachting voor vanavond
Maar voor Microsoft betekent de nieuwe versie van het besturingssysteem een kentering in meerdere opzichten: Een nieuwe naam is dan niet onlogisch.
- Het is de eerste versie van het vlaggenschipproduct dat onder de nieuwe CEO Satya Nadella is ontwikkeld. Hij heeft ook duidelijk een andere visie op software-ontwikkeling. Niet langer zal er een keer in de twee jaar een grote nieuwe versie komen. De vernieuwingen komen veel vaker in kleine incrementele updates.
- De nieuwe versie moet ook in gebruikservaring een kentering betekenen. Om af te rekenen met het imago, past een nieuwe naam in de strategie. Met Windows 7 ging Microsoft over op het geven van een versienummers aan het besturingssysteem. Windows 7 was een hit na het debacle van Windows Vista. Maar hoeveel lof Microsoft ook oogstte met Windows 7, met de opvolger Windows 8 ging het bedrijf de gebruikers een stap te ver in de vernieuwing. Of de stappen werden onzorgvuldig gezet. Microsoft anticipeerde op een snelle invoering van touch-gebaseerde hardware, een ontwikkeling die veel langzamer dan verwacht, is verlopen. Ook bleken de vernieuwingen voor veel mensen in praktijk niet te pruimen. De live-tiles of app-icoontjes doen het goed in de smartphone en tabletwereld, maar de verstokte desktopgebruiker zag er de lol niet van in en eist een conservatie aanpak: het startmenu moet terug.
- De codenaam waaronder de nieuwe versie van het besturingssysteem is ontwikkeld - Threshold ofwel drempel - geeft ook al aan dat Microsoft verwacht een nieuw tijdperk binnen te gaan, ook een reden voor een nieuwe naam.
- Deze week werd ontdekt dat Microsoft per ongeluk al een webpagina online had gezet waarop een niet-actieve link naar een public technical preview van het nieuwe besturingssysteem op stond. De webpagina die de naam Windows TH had meegekregen, werd al snel verwijderd. De letters TH kunnen alleen een tijdelijke aanduiding zijn geweest, maar ook aangeven dat de codenaam zijn weg vind naar de definitieve naamgeving. Microsoft lichtte met de preview pagina een tipje op van de doelen die het bedrijf nastreeft met het nieuwe besturingssysteem: "De volgende versie van het Windows client operating systeem stelt IT professionals in staat gebruikers een vertrouwde ervaring te geven op verschillende apparaten terwijl de beveiliging en beheerbaarheid verbetert. Het biedt ook nieuwe en verbeterde eigenschappen die bedrijven in staat stelt:
- zich te verdedigen tegen moderne bedreigingen van de beveiliging
- productiviteit van werknemers te verbeteren
- het mobiele en cloud-tijdperk te omarmen
- upgrades uit te voeren zonder gedoe "
Een belangrijke rol lijkt vanavond ook weggelegd voor Cortana, de digitale assistent waar Microsoft Google Now en Siri naar de kroon steekt. Nu de Cortana goede referenties heeft op het Windows Phone platform, maakt ze de overstap naar de desktop. Cortana haakt zelfs eerder dan Siri of Google Now aan bij de ontwikkeling van The Internet of Things. Nokia kondigde daarvoor de samenwerking aan met INSTEON een bedrijf dat interfaces bouwt voor themostaten, camera's, sensoren en activatoren zodat Cortana ze met een spraakcommando kan bedienen, zo maakte het bedrijf gisteren bekend.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee