Extra veiligheidseisen voor 5G-aanbieders in Nederland
Het kabinet wil eind dit jaar de frequenties veilen, zodat telecombedrijven het nieuwe mobiele netwerk 5G kunnen aanbieden, maar de Tweede Kamer en de Europese Unie maken zich zorgen over de veiligheidsrisico’s die zijn verbonden aan het uitrollen van het netwerk. Het kabinet heeft daarom laten onderzoeken hoe het zich kan behoeden voor problemen met de veiligheid van het netwerk.
Angst voor Chinese spionage
De angst voor veiligheidsproblemen bij de aanleg van het 5G-netwerk komt vooral door de positie van de Chinese telecomgigant Huawei. Het bedrijf is een van de gegadigden voor levering van apparatuur voor 5G-netwerken, maar de angst heerst dat het communistische regime van China op deze manier makkelijk kan spioneren. Die spionage zou óf via Huawei óf zelfs door die elektronicafabrikant worden gepleegd, zo luidt de verdenking. Huawei zelf spreekt deze aantijgingen tegen.
Het kabinet sluit Huawei niet officieel uit als kandidaat voor de 5G-frequenties. Verder geeft het kabinet aan dat het een Europese aanpak zal steunen. De Europese Commissie pleitte eerder dit jaar al voor een gezamenlijke Europese aanpak. Op woensdagavond deze week debatteert de Tweede Kamer over de uitrol van het 5G-netwerk. Keijzer en Grapperhaus informeren de Kamer vertrouwelijk over de invulling van de aangescherpte eisen voor telecomaanbieders.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee