Het opvallendste nieuws volgens Sandor Nieuwenhuijs
Voor IT-afdelingen en inkopers van (semi)-overheidsinstellingen waar bijvoorbeeld een centralisatie plaatsvindt, ligt er daardoor een enorme uitdaging. Eerst aanbesteden, vervolgens keuzes maken, projecten starten en deze uitvoeren en evalueren. Dat alles zorgt voor een enorme tijdsdruk. We hebben in het verleden gezien dat haast een slechte raadgever is bij grote IT-projecten.
Het is te hopen dat de regering daar oog voor heeft en geen onnodig hoge druk legt bij de mensen die het in de praktijk moeten doen. Want anders is de kans groot dat we binnen afzienbare weer lezen over uit de hand gelopen projecten die niet aan hun doel beantwoordden.
Nederland ICT onderstreepte in zijn reactie nog eens het belang en nut van ICT en goede informatievoorziening voor de overheid. Met de juiste systemen is inderdaad geld te besparen en ook vorm te geven aan de participatiesamenleving waar het kabinet voor pleit. Reden te meer om het ICT-beleid bij de overheid zorgvuldig en doordacht aan te pakken. Tevens zou mijns inziens de overheid veel kosten kunnen besparen en aan slagkracht kunnen winnen door de inzet van Private Clouds. Met de nadruk op Private, om eventuele discussies rondom privacy te voorkomen.
Nuancering van de beeldvorming rond open source
De combinatie ‘ICT en overheid’ heeft ook een direct verband met ander opmerkelijk nieuws van deze week. De Linux Foundation maakte bekend dat bijna vijf op de zes regels code in de laatste acht releases van Linux geschreven zijn door (betaalde) programmeurs in dienst van IT-leveranciers. Oftewel: bijna 84 procent is geschreven door programmeurs van bedrijven die op commerciële basis actief zijn in de IT.
Dat is een behoorlijke nuancering van het beeld van een ontwikkelgemeenschap die volledig belangeloos werkt aan een gratis besturingssysteem. In de politiek is regelmatig gepleit voor meer gebruik van open source, omdat het gratis is en je niet afhankelijke bent van een leverancier. Dat laatste blijkt dus betrekkelijk te zijn. Want wat gebeurt er als Linux- leveranciers die geld steken in codeontwikkeling om welke reden dan ook daarmee stoppen?
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee