'In huis'-ERP is binnenkort IT-erfgoed
Volgens Gartner hebben van die ERP-hause drie partijen geprofiteerd. Om te beginnen natuurlijk de softwarebedrijven, die er flinke omzetten en gestaag oplopende winstmarges mee behaalden. Ook de bedrijven die ERP implementeerden hebben er - zoals Gartner dat omschrijft - 'echt zakelijke waarde' mee weten te scheppen. Maar de belangrijkste begunstigden van de ERP-hause waren volgens Gartner de grote adviesorganisaties, die bedrijven hielpen om hun processen anders in te richten en de ERP-software in hun organisaties daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen.
'Een jichtige ERP-omgeving die ongelooflijk traag is'
Volgens Gartner is het niet moeilijk voorbeelden te vinden van bedrijven die aan advies rond ERP een tienvoud besteedden van wat ze voor hun initiële licenties uittrokken. Daar bovenop komen nog eens de steeds weer terugkerende kosten voor onderhoud en aanpassing aan hun niet-standaard bedrijfstoepassingen. Met als tussenbalans na zo'n jaar of 15 een 'jichtige' ERP-omgeving die als gevolg van de opgestapelde aanpassingen ongelooflijk traag is en alleen tegen hoge kosten kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden of te wijzigen bedrijfsprocessen.
Alleen kernfuncties on-premises
Die gang van zaken is volgens de Gartner-analisten Denise Ganly, Andy Kyte, Nigel Rayner en Carol Hardcastle niet langer houdbaar. De notie van een alles regelend geïntegreerd ERP-systeem maakt geleidelijk aan plaats voor samenwerkende 'punt-oplossingen' die vanuit de cloud voor de gebruikers dingen mogelijk maken die de centraal beheerde ERP-omgeving maar niet voor elkaar weet te krijgen. Uiteindelijk zullen slechts de kernfuncties rond productie en financiële administratie on-premise blijven, voorspelt Gartner.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee