Overslaan en naar de inhoud gaan

12.000 nieuwe ICT-banen in 2024 verwacht

De sector informatie en communicatie (ICT) is in 2024 naar verwachting de sterkst groeiende sector qua werkgelegenheid. Dat stelt het UWV in zijn jaarlijkse arbeidsmarktprognose.
Recruiter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Onder de ICT-sector vallen de IT-bedrijven - die naar verwachting verder blijven groeien - en deelsectoren als media en uitgeverijen, die het naar verwachting juist moeilijker krijgen, aldus het UWV. In totaal verwacht de organisatie dat de ICT-sector met 4.000 banen groeit in 2023, wat neerkomt op een groei van 1,1%. In 2024 groeit het aantal banen naar verwachting nog veel harder, namelijk met 12.000 (+3%).

Toch is dat niet per se goed nieuws: de ICT-sector kampt al jaren met structurele personeelstekorten, ook al neemt het aantal werkenden in deze sector al langere tijd sterk toe. "De toename van het aantal werkenden is deels te danken aan omscholings- en bijscholingstrajecten en het grote aanbod van ICT-traineeships. Daarnaast is het voor sommige beroepen (denk aan programmeurs) goed mogelijk om arbeidskrachten vanuit het buitenland in te zetten."

Krapte blijft groot

De verwachting blijft echter dat de sector met personeelstekorten te maken houdt, vanwege de digitalisering. "Het kabinet heeft daarom ingestemd met het actieplan Groene en digitale banen waarmee het kabinet het personeelstekort samen met werkgevers en onderwijs wil aanpakken."

Salary Survey 2023
Salary Survey 2023

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Is jouw salaris eigenlijk wel marktconform, ook met de recente inflatie? En is het salaris wel het belangrijkste voor je tevredenheid in werk? AG Connect en Berenschot onderzoeken dit en meer rondom salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van IT'ers in het jaarlijkse salarisonderzoek. Doe ook mee en maak kans op een LEGO Atari® 2600 ter waarde van 239,99 euro!

Salary Survey 2022

Arbeidsmarktexperts waarschuwden begin dit jaar ook al tegenover AG Connect dat de krapte groot blijft. Om het tekort aan te pakken, streeft het kabinet naar één miljoen digitaal geschoolden in 2030. "Dus dan heb je het over zeker 400.000 mensen extra in acht jaar", aldus arbeidsmarktexpert Jelmer Schreuder van NLdigital destijds. Er komen echter slechts zo'n 25.000 ICT-studenten per jaar bij, wat niet voldoende is. En tegelijkertijd gaan er mensen met pensioen.

Zowel Schreuder als landelijk adviseur werkgeversdiensten ICT Marieke Duijndam van het UWV adviseren dan ook om anders te gaan werven. Zij denken bijvoorbeeld aan omscholing. Schreuder: “Ga buiten de vijver vissen en leid je eigen personeel op. Zij zijn vaak ook trouwer en kunnen alles wat je nodig hebt. Die kans blijft nu vaak nog liggen.” Duijndam adviseert daarnaast om te kijken naar parttime opties en naar flexibele werkuren. "Je kunt werk anders gaan organiseren. Een IT-klus duurt een bepaald aantal uur, maar of daar nu vijf mensen fulltime of tien mensen parttime aan werken, dat maakt voor veel opdrachtgevers niet uit.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in