Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Jeroen Verberg

Het meest opvallende deze week was wel de combinatie en het contrast van het nieuws:
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Tegelijkertijd liggen we onder vuur van cyberaanvallen en hacks door de

Combineer dit met

Dan heb je een redelijk explosieve mix van angst voor en juist geloof in vooruitgang en de vraag hoe je hier als samenleving mee omgaat.

De interactie tussen mensen door de komst van internet in combinatie met mobiel is een paradigma-verandering. Dat zorgt voor angst, maar het maakt ook nieuwe businessmodellen en organisatie vormen mogelijk. Zie hoe AirBnB de hotelwereld op z’n kop zet, doordat nu iedereen een hotel kan zijn. Uber maakt van iedereen die wil een taxichauffeur, maar weet straks ook van iedereen zijn reispatroon. Zoals Andreessen-Horowitz, één van de belangrijkste VC’s van dit moment, onlangs stelde, elk bedrijf zal straks een technologiebedrijf moeten worden om te overleven.

Een technologiebedrijf worden betekent dat bedrijven radicaal hun processen zullen moeten herzien en opnieuw uitvinden hoe ze interacteren met hun klanten. Waar IT vroeger het automatiseren van bestaande processen was, omdat bedrijven concurreerden op Operational Excellence en Total Cost of Ownership, is de nieuwe IT het bedrijf radicaal aan het veranderen door technologie, het definiëren van andere processen en met betere service omzetgroei realiseren. Ik pleit er daarom voor de achterhaalde naam "AutomatiseringGids” te vervangen, die naam is oude IT.

Mismatch op de arbeidsmarkt

En dat brengt me bij wellicht het opvallendste nieuws: de mismatch op de arbeidsmarkt en het schrikbarende tekort aan hoogopgeleide IT'ers in Nederland. Dit is schrikbarend, omdat de indirecte consequentie is dat bedrijven gedwongen blijven hangen in oude IT, hierdoor zijn we in Nederland nog steeds aan het ‘automatiseren'. Dat wat we al deden in een computerprogrammaatje stoppen, ge-outsourced naar goedkope bedrijven en landen die kritiekloos doen wat je zegt, want hoe meer uren draaien hoe beter.

We hebben juist die in-house IT-experts nodig, die nadenken over hoe hun bedrijf over 10 jaar nog bestaat, nadenken over hoe de moderne consument of klant zaken met je wil doen. Het lukt kennelijk niet om Nederlandse studenten te motiveren voor IT. Dit staat in schril contrast met bijvoorbeeld de VS waar aan Harvard CS50 (leren programmeren) nu het populairste vak is. Uiteindelijk ligt het waarschijnlijk aan het gebrek aan ambitie dat het Nederlandse bedrijfsleven toont. Want uiteindelijk willen studenten straks uitdagend werk, in plaats van ‘automatiseren'. Het geeft aan dat de Nederlandse CIO’s veel te behoudend zijn en de CEO’s nog steeds te weinig kaas van technologie hebben gegeten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in