Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT in Ghana

Voor een Informatieprofessional is het ondenkbaar om alleen te kijken wat in Nederland gebeurt. Ook al zijn er verschillen in toepassing en ontwikkeling, ons vakgebied is volledig geglobaliseerd. Dat geldt daarom uiteraard ook voor onze beroepsvereniging.
Ghanese vlag
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Om die globalisering binnen het bereik van iedere Informatieprofessional te brengen is de KNVI vertegenwoordigd in diverse internationale organisaties, zoals IFIP, IFLA, CEPIS en ECDL. De SIG Internationaal brengt dit voor de KNVI bij elkaar. Vanuit thema’s als IoT en Smart Humanity volgen we de internationale ontwikkelingen en agenderen we onze eigen standpunten.

Wat levert dit op? Wetenschappers en ervaringsdeskundigen uit het buitenland kunnen we als inspiratoren uitnodigen. Denk aan College Tours en Ted-talks. Wijzelf kunnen actief deelnemen in evenementen op andere plekken in de wereld, zoals www.wcc2018.org dit najaar in Polen. En er zijn tastbare activiteiten om aan bij te dragen.

Ontwikkelingsdoelen

Een aardig voorbeeld van zo’n tastbare activiteit is gericht op ICT in Ghana. In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 ontwikkelingsdoelen geformuleerd voor een duurzame wereld. Twee stichtingen – in Ghana en in Nederland – dragen hier aan bij vanuit hun kennis van het ICT-domein en het onderwijs, en hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van West-Afrika. Het gaat om de doelstellingen 'Hoogwaardig Onderwijs' en 'Goede werkgelegenheid en inclusieve economische groei'.

Maxim Nyansa is een NGO opgericht om jongeren in Afrika een loopbaanperspectief te bieden in de ICT. De stichting geeft afgestudeerden een intensieve praktijktraining en begeleidt hen naar werk. 

Daarnaast voert de stichting 'learning transformation' programma’s uit op middelbare scholen om studenten vertrouwd te maken met '21st century skills'. Ervaren ICT'ers uit Nederland en Ghana komen op vrijwillige basis praktijktraining geven. Zij wonen en werken met de trainees op een minicampus gedurende een periode van een week tot 2 maanden. Dat gaat volgens de standaarden van de internationale arbeidsmarkt. Ze trainen de deelnemers zo ook elke dag in timemanagement, SCRUM en communicatievaardigheden.

De eerste resultaten zijn er. Trainees worden gevraagd voor diverse ICT-vacatures bij Ghanese bedrijven. En aantal trainees is een (fairtrade) software bedrijf begonnen. Er zijn al klanten in Ghana en Nederland.

Wil je meer weten over de SIG Internationaal of hoe jij bij kan dragen aan het door de KNVI-ondersteunde Ghana-initiatief, laat het ons weten of kijk op www.maximnyansa.com.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in