IT-talent is er, maar blijft onontdekt
Vaak wordt er gesproken over een tekort aan IT-talent, maar dat is zeker niet het geval. Talent is er genoeg, al is het misschien nog niet ontdekt. Het is de uitdaging om de ideale match te vinden tussen de persoon en een bedrijf waardoor het talent goed tot uiting kan komen. Maar hoe doe je dat? Een belangrijke factor in deze uitdaging is de mismatch tussen scholing en de arbeidsmarkt.
Bij de keuze voor een studie is het belangrijk dat studenten en omscholers – het IT-personeel van de toekomst – een goed beeld hebben van de mogelijkheden. In de praktijk blijkt echter dat veel studenten niet precies weten welke verschillende opties er zijn binnen de IT-branche. Ook sluiten opleidingen vaak niet goed aan op de praktijk, waardoor nieuw IT-personeel zich niet klaar voelt voor het werkveld. Of nog erger: soms bestaat er niet eens een passende studie.
Waar blijft datacenteronderwijs?
Zo was er enkele jaren gelegen bijvoorbeeld nog geen enkele vorm van datacenteronderwijs beschikbaar in Nederland, terwijl dit een snelgroeiende sector is waar veel (technisch) personeel voor nodig is. Het aantal medewerkers binnen datacenters neemt met gemiddeld 8 procent per jaar toe. Hoe worden al deze vacatures goed ingevuld zonder dat mensen zich bewust zijn van de mogelijkheden in deze branche, en zonder de juiste scholing?
Om een betere match te krijgen tussen het IT-personeel van de toekomst en de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat de IT-branche nauwer gaat samenwerken met onderwijsinstanties. Door de arbeidsbehoeftes beter in kaart te brengen ontstaan er diverse, innovatieve onderwijsprojecten. Dit kunnen nieuwe studierichtingen zijn, maar ook omscholingstrajecten, nauwere samenwerkingen op het gebied van stages en meer.
Vrouwen zijn heel welkom
In veel sectoren waar techniek een grote rol speelt, weerspiegelt het medewerkersbestand de bevolking maar matig. Bij technische beroepen zien we bijvoorbeeld nauwelijks vrouwen; een grote groep met potentieel IT-talent dat wordt misgelopen. Het gebrek aan bewustzijn van de mogelijkheden in de IT-branche speelt hierbij weer een grote rol.
Het is belangrijk dat in een vroeg stadium ook vrouwen worden geënthousiasmeerd voor bèta, techniek en IT. Dit kan bijvoorbeeld door scholieren – jongens én meiden – op een informatieve en laagdrempelige manier kennis te laten maken met de IT-wereld. Laat hen kennismaken met onderwerpen die tot de verbeelding spreken, zoals Esports, gaming en cloud. En introduceer rolmodellen uit de industrie om inspiratie te bieden.
Mensen zijn de drijvende krachten achter al onze digitale toepassingen, niet de apparatuur. Alleen met gedreven, kundige technische arbeidskrachten kunnen we onze digitale economie draaiende houden. Deze mensen vinden we alleen door goede samenwerking tussen opleiders en organisaties, het creëren van bewustzijn bij ouders en jongeren en een open blik.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee