Niet alleen meer vrouwen in de IT
Dat het aandeel vrouwen in deze sector echt bedroevend laag is –namelijk 17 procent– ziet iedereen die een dagje meeluncht in de kantine van een gemiddeld IT-bedrijf of een congres bezoekt. Waarom moet dat aandeel omhoog? Nou bijvoorbeeld omdat de IT-arbeidsmarkt krapper dan krap is.
Voor elke IT’er zijn momenteel vier banen. Het is een gemiste kans dat we ongeveer de helft van de Nederlandse burgers niet weten warm te maken voor die kansrijke arbeidsmarkt. En omdat op die arbeidsmarkt goede banen beschikbaar zijn tegen een goed salaris, zorgt het ook nog eens voor extra kansengelijkheid als meer vrouwen aan de slag gaan in die sectoren.
Als een diversere club mensen technologie maakt, dan wordt bij het maken ervan ook vanuit meerdere invalshoeken over die technologie nagedacht. Misschien zeggen we over een tijdje dan wel dag tegen gezondheidsapps zonder mogelijkheid voor het bijhouden van een menstruatiecyclus, VR-brillen waar vrouwen misselijk van worden of AI die geen mensen van kleur herkent.
Redenen genoeg om te verwachten dat in de IT werkzame vrouwen flink in de watten worden gelegd, zodat ze niet meer vertrekken. Maar helaas. Uit wetenschappelijke analyses blijkt dat vrouwen eerder het werkveld van bèta, techniek en IT verlaten dan vrouwen in andere sectoren. Oorzaken die worden genoemd, zijn het niet goed kunnen combineren werk en zorgtaken –die traditioneel gezien nog vaak bij de vrouw liggen– en zich niet welkom voelen in een cultuur gedomineerd door mannen. En soms is sprake van genderbias waardoor vrouwen anders op hun prestaties worden beoordeeld dan hun mannelijke collega’s. Of ze krijgen minder mogelijkheden om door te groeien of opleidingen te volgen.
Dit is waar de schoen wringt. Niemand is tegen meer vrouwen op de werkvloer, maar als door een masculiene cultuur de net geworven vrouwen weer vertrekken, kun je daar als werkgever toch wat aan doen? Genderbias is een ingewikkelder thema om mee aan de slag te gaan, want het zit diepgeworteld in onze maatschappij en in ieder van ons –ook ik denk bij een piloot in eerste instantie aan een man. Maar toch, onderzoek wijst uit dat trainingen of bewustwordingscampagnes kunnen helpen.
Voor meer vrouwen in IT hebben we dus niet alleen meer vrouwen nodig. Ook en vooral hulp van mannelijke bondgenoten graag.
Magazine AG Connect
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maart 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee