Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie van EZK en NLdigital willen 50% vrouwen in IT in 2030

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en branchevereniging NLdigital zijn een nieuwe Taksforce Diversiteit en Inclusie in de Digitale Sector begonnen. De taskforce heeft als doel om de komende vier jaar doelstellingen en concrete acties te bepalen die de diversiteit en inclusie in IT bevorderen. De taskforce werd vandaag gepresenteerd door staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.
Mona Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Volgens Keijzer is het voor de economie van groot belang dat de samenstelling op de arbeidsmarkt divers is. "Meer diversiteit draagt bij aan innovatie en kan zorgen voor meer ICT’ers, die hard nodig zijn." Maar op dit moment is de IT-sector nog weinig divers. Zo is slechts 18% van de IT'ers in Nederland vrouw. Uit onderzoek van Accenture blijkt bovendien dat het in het huidige tempo nog 100 jaar duurt voor de wereldwijde kloof tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt is gedicht. Volgens EZK en NLdigital is gezamenlijke actie nodig om het tempo te verhogen.

Het eerste doel van de taskforce is om het percentage vrouwen in IT te verhogen naar 50% in 2030. Uiteindelijk gaat de taskforce zich ook op diversiteit en inclusie in de brede zin van het woord richten, dus bijvoorbeeld ook op culture achtergrond, leeftijd en beperkingen. 

Kennisplatform en benchmark

Om meer diversiteit in de industrie te krijgen, gaat de taskforce bewezen interventies binnen de sector verzamelen en delen op een kennisplatform. Daarvoor gebruikt het kennis van een aantal voorlopers binnen de sector die al resultaten hebben geboekt in het bevorderen van diversiteit en inclusie. Dergelijke organisaties kunnen op het platform ervaringen en best practices overzichtelijk delen, zodat andere bedrijven deze ook kunnen gebruiken. 

Ook gaat de taskforce meer data verzamelen over diversiteit binnen de digitale sector. Er wordt eerst een onderzoek gedaan naar de status quo binnen de sector, waarna een jaarlijkse benchmark volgt. Bedrijven kunnen zich met die benchmark vergelijken met landelijke gemiddelden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in