Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw initiatief Co-Teach wil 3.000 extra leerlingen informatica aanbieden

NLdigital, de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de VO-raad zijn een nieuw initiatief begonnen om meer leerlingen op middelbare scholen informatica aan te bieden. De bedoeling is dat scholieren een combinatie krijgen van projectonderwijs door IT-professionals en een online leerlijn. Op die manier moeten in 2023 minstens 3.000 extra leerlingen het vak informatica kunnen volgen.
Klaslokaal
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Er is al enkele jaren een groeiend tekort aan informaticadocenten in het middelbaar onderwijs en op mbo's. Vorig jaar was 75 procent van alle vacatures voor ICT-docenten op deze scholen moeilijk vervulbaar, bleek eerder dit jaar uit de Monitor Techniekpact 2020. Daardoor kan een steeds groter aantal scholen het vak informatica niet langer aanbieden aan leerlingen.

Met het nieuwe project Co-Teach hopen NLdigital, de VSNU en de VO-raad het vak wel weer vaker aan te kunnen bieden. In het project verzorgen enthousiaste IT-professionals het projectonderwijs bij scholen die (binnenkort) geen bevoegde informaticaleraar meer hebben, schrijft NLdigital in een aankondiging. Daarbij krijgen ze hulp van bevoegde leraren en vakdidactici. De lessen worden vervolgens gegeven aan leerlingen in de derde klas van havo/vwo en in de bovenbouw. 

Co-Teach heeft volgens zijn eigen website als doel om in het schooljaar 2023-2024 minstens 3.000 extra leerlingen van informatica-onderwijs te voorzien. 500 moeten dat jaar hier ook hun eindexamen in doen. Niet alleen krijgen zo meer scholieren ICT-lessen, de lessen zelf komen ook dichter bij de praktijk omdat ze gegeven worden door professionals uit het werkveld. 

Eerste pilot

De eerste pilot van Co-Teach Informatica begint in 2021. Daar doen negen scholen uit Amsterdam, Utrecht en Twente aan mee. Voor het project worden nog minimaal negen enthousiaste IT-professionals gezocht die naast hun werk les willen geven. Gastdocenten krijgen een 'crash course', doorlopende professionele begeleiding en de vrijheid om zelf projectonderwijs vorm te geven. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in