Overslaan en naar de inhoud gaan

Outsourcer betrapt werknemers op werken voor concurrent

ICT-dienstverlener Wipro heeft driehonderd werknemers in de afgelopen maanden ontslagen omdat zij bleken te werken voor concurrenten. Bestuursvoorzitter Rishad Premji spreekt van een schending van ethische normen. Hij stelt dat werken voor Wipro en werken voor 'concurrent XYZ' onacceptabel is. De topman noemt bijbeunen zelfs 'cheating'.
werk
© Centre for European Policy Studies (CEPS)
Centre for European Policy Studies (

Premji zegt dat in het kader van transparantie het zeker mogelijk is dat werknemers eerlijke en open conversaties met hun werkgever kunnen hebben over extracurriculaire activiteiten. Hij noemt daarbij spelen in een muziekband of in het weekend werken aan een project. "Dat is een open conversatie die de organisatie en het individu kunnen hebben over een afgestemde keuze, over of dat voor hun werkt of niet."

Telewerken en tweede baan

Het hebben van een bijbaan bij een concurrerend bedrijf kan duidelijk niet door de beugel, hoewel Wipro's bestuursvoorzitter het hele idee van een tweede baan lijkt te hekelen. Kiezen voor bijbeunen kan mogelijk zijn aangejaagd door de coronacrisis, compleet met meer thuiswerken waarbij managers minder zicht op werknemers kunnen hebben. Bijbeunen (in het Engels: moonlighting) is volgens de Amerikaanse technieuwssite TechCrunch een gebruik dat wereldwijd momentum heeft gewonnen nu bedrijven telewerken en hybride werken opnemen in hun arbeidssystemen.

IT-werk kan zich goed lenen voor het - al dan niet stiekem - hebben van twee banen. Of zelfs meer dan twee. De afgelopen tijd hebben diverse media aandacht besteed aan dit fenomeen. Daarbij komt ook het verschijnsel aan bod van verminderde werknemersinzet, wat al bij gewoon één baan kan spelen. Werknemers verrichten dan puur en alleen het hoognodige werk. Dit heeft in Amerikaanse media de titel 'quiet quitting' gekregen, omdat het zou neerkomen op werknemers die niet echt ontslag nemen maar die stilletjes het absoluut minimale aan arbeidsinspanning leveren.

'Quit quitting' en concurrentie

Critici van deze term stellen dat dit een onterecht etiket is omdat het uitgaat van een kapitalistische verwachting dat werknemers méér (moeten) doen dan alleen dat waar ze voor betaald worden. Werknemers worden daarbij geacht om extra inspanningen te leveren en standaard overuren te draaien, zonder dat daar extra loon of bonus tegenover staat. Dit alles in de hoop dat dit uiteindelijk tot erkenning, promotie en een betere carrière kan leiden.

"Quiet quitting is niet quitten, het is voor jezelf opkomen. Het belangrijkste dat er is op je werk", schrijft NRC-columnist Japke-d. Bouma bijvoorbeeld. "Dus je laptop om 17:00 uur dichtklappen, alleen je toegewezen taken uitvoeren, niet meer ’s avonds je mail bekijken en meer tijd doorbrengen met je familie." In het geval van de Indiase ICT-dienstverlener en outsourcingsgigant Wipro is er echter meer aan de hand dan simpelweg wel of geen hoge arbeidsinspanning. Of een willekeurige bijbaan.

Het gaat hier werken voor een directe concurrent van de werkgever. "Een volledige schending van integriteit in z'n diepste vorm", aldus bestuursvoorzitter Premji, de zoon en beoogd opvolger van Wipro-CEO Azim Premji. "De realiteit is dat er vandaag de dag mensen zijn die werken voor Wipro en die direct werken voor één van onze concurrenten", onthulde hij op de National Management Convention van de All India Management Association (AIMA). "En we hebben ontdekt dat driehonderd mensen in de afgelopen paar maanden precies dat aan het doen waren."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in