Schikking arbeidsmarktfraude webgiganten afgewezen
Een aantal bedrijven in Silicon Valley had onderling afspraken gemaakt niet te werven onder elkaar personeel om zo de salarissen voor hooggekwalificeerde werknemers laag te houden. Aanvankelijk waren ook Intuit, Pixar Studios en Lucasfilm bij de zaak betrokken maar deze 3 bedrijven hebben al voor het tot een rechtszaak kwam een schikking getroffen.
Rechter Lucy Koh, bekend van de slepende patentrechtszaken tussen Apple en Samsung, oordeelt nu hard over onder meer Apple. Zij zet een streep door de schikking, waarvan zij het bedrag veel te laag vindt. Bovendien noemde zijn Steve Jobs met naam en toenaam als de spil in deze arbeidsmarktfraudezaak.
Slechts 3750 dollar schadevergoeding
Na aftrek van de advocaatkosten zou er voor elk van de betrokken werknemers slechts een bedrag van 3750 dollar overblijven. Wanneer de partijen niet tot en nieuwe schikking kunnen komen, komt er alsnog en rechtszaak over deze illegale praktijken. Daarbij hangt de bedrijven een nieuwe dreiging boven het hoofd dat er veel meer gedupeerden blijken te zijn die allemaal voor een schadevergoeding in aanmerking komen.
Verschillende getuigen in de zaak hebben uitspraken gedaan waaruit blijkt dat Steve Jobs destijds ernstige bedreigingen uitte aan andere IT-bedrijven in Silicon Valley wanneer duidelijk werd dat er naar talentvolle mensen gehengeld werd binnen zijn bedrijf. Er zijn diverse gevallen bekend waarbij de aangeklaagde bedrijven wervingspersoneel hebben ontslagen nadat zij toch hadden geprobeerd Apple-werknemers te rekruteren. Vervolgens gingen er excuses naar Steve Jobs. Deze feiten noemt rechter Koh sterk bewijs dat Jobs de centrale figuur was in de samenzwering om de salarissen laag te houden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee