Overslaan en naar de inhoud gaan

Slechts 13% van IT'ers in hoge technische functies is vrouw

Het aantal vrouwen in techrollen is in 2023 afgenomen naar 19%. Dat blijkt uit de Dutch D&I in Digital Benchmark 2023, op initiatief van Diversity Hero, de Taskforce Diversiteit & Inclusie van NLdigital en Techleap.nl in samenwerking Booking.com en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In totaal is 19% van de mensen met een technische rol vrouw, terwijl dat in 2022 nog 21% was. Daarmee daalt Nederland 3% onder het Europees gemiddelde.
Vrouwelijke developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De meeste vrouwen zijn volgens het onderzoek - waarvoor de geanonimiseerde data van 15.485 werknemers van IT-bedrijven in Nederland werden geanalyseerd - te vinden in UX- en Design-rollen. Daar steeg het aantal vrouwen zelfs, van 39% in 2022 naar 47% dit jaar. Verder zijn veel vrouwen te vinden in Q&A Test-rollen (39%) en Product and Delivery-rollen (35%).

Verder blijkt uit onderzoek dat niet alleen het totaal aantal vrouwen in technische functies, maar ook het aantal vrouwen in hoge technische functies afnam in 2023. Vorig jaar was nog 22% van de mensen in zo'n rol vrouw, nu is dat nog 13%. Op C-niveau is 34% van de mensen vrouw, maar dat zijn niet per se technische rollen. En ook andere vormen van diversiteit komen weinig voor in leiderschapsposities: driekwart van deze mensen is van Nederlandse komaf. Van alle mensen met een tech-beroep is 54% volgens het onderzoek van niet-Nederlandse komaf. 

Salary Survey
Salary Survey

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Om welk salaris kun je eigenlijk vragen aan de onderhandelingstafel? Wat is marktconform, zeker met de recente inflatie? En welke andere secundaire arbeidsvoorwaarden komen veel voor onder techprofessionals? AG Connect en Berenschot onderzoeken dit en meer rondom salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van IT'ers in het jaarlijkse salarisonderzoek. Doe ook mee en maak kans op een LEGO Atari® 2600 ter waarde van 239,99 euro!

Salary Survey 2022

Wake-up call

De Taskforce Diversiteit en Inclusie noemt de dalende cijfers een "wake-up call voor de Nederlandse digitale industrie". Volgens de organisatie is de daling opmerkelijk, "omdat de roep om diversiteit groter is dan ooit en de techsector dringend behoefte heeft aan divers en fris talent". Daarnaast werken diverse en inclusievere IT-teams beter samen en nemen zij betere beslissingen dan homogene teams, aldus de Taskforce. 

Desondanks heeft ruim 42% van de Nederlandse techbedrijven geen enkele concrete stap op het onderwerp heeft genomen. Daarnaast focussen bedrijven bijvoorbeeld wel op het aantrekken van werknemers met een migratieachtergrond, maar worden er geen doelen geformuleerd om de hoge uitstroom onder de groep tegen te gaan. 

Veel meer vrouwen nodig

De Taskforce begon twee jaar geleden met een ambitieus doel: in 2030 moet 50% van de IT'ers vrouw zijn. Zo'n langdurige commitment is echter wel nodig, zei Yeni Joseph, projectleider van de Taskforce, eerder tegenover AG Connect.  “Ik denk dat de valkuil soms kan zijn dat organisaties wat trainingen of sessies rondom dit onderwerp organiseren en dan het idee hebben dat ze aan de verplichting voldaan hebben. Maar uiteindelijk gaat het hier om een cultuurverandering, dus we hebben een lange adem nodig. Die hebben we en dat is positief.” En dat het doel zo ambitieus is, is ook expres: "Zo triggert het wel wat bij bedrijven."

17% of 19%?

Hoeveel procent van de IT'ers daadwerkelijk vrouw is, verschilt per databron. De Taskforce Diversiteit & Inclusie spreekt nu over 19%, terwijl het CBS aangeeft dat slechts 16,8% van de mensen in de ICT-beroepsklasse vrouw is. Het verschil zit het ongetwijfeld in de definitie die gehanteerd wordt.

De Taskforce Diversiteit & Inclusie heeft het specifiek over vrouwen in technische rollen, waarmee ze doelen op mensen die digitale technologie-vaardigheden nodig hebben voor hun werk. Het CBS schaart allerlei soorten technici onder de ICT-beroepsklasse, zoals leidinggevenden, ingenieurs elektrotechniek, software- en applicatieontwikkelaars, telecommunicitechnici en installateurs van elektronische en telecommunicatieapparatuur. Mogelijk is die definitie dus breder.

Daarnaast bestaat het risico dat de benchmark een ietwat vertekend beeld kan geven, gaf Yeni Joseph, projectleider van de Taskforce, eerder in gesprek met AG Connect toe. Voor de benchmark wordt namelijk data gebruikt van bedrijven die zichzelf aanmelden om mee te doen. Het risico bestaat dat vooral bedrijven die al actief met het onderwerp bezig zijn reageren. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in