Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Hans Van de Looy

En dan moet je je aan de spelregels houden. Dat is lastig voor iemand die juist wordt ingehuurd om die spelregels op allerlei mogelijke manieren te omzeilen om zodoende de beveiliging van de informatiesystemen van zijn klanten te testen. Als ik me zo zou opstellen dan zou het belangrijkste nieuws in mijn ogen natuurlijk het CCC Camp 2011 zijn dat op het moment van schrijven plaatsvindt in de buurt van Berlijn en waar ik tussen veelal gelijkgestemden dit artikeltje aan het schrijven ben.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Maar zo eenvoudig mag ik me er dus niet van afmaken. En dan wordt het meteen lastig. Want er zijn een aantal zaken die mij zijn opgevallen.

Allereerst het feit dat telecombedrijven prijzen van dataverkeer aanzienlijk "moeten" verhogen, maar ondertussen wel door een van de hackers hier wordt aangetoond dat diezelfde telecombedrijven niet allemaal even goed met de beveiliging van hun klanten omgaan (Internetten op mobiele netwerken niet veilig). GPRS is het volgende slachtoffer geworden in het voortdurende onderzoek naar beveiliging van mobiele communicatie, en mijn advies blijft dat de klant zelf op een hoger protocolniveau moet blijven afdwingen dat van sterke versleuteling (cryptografie) gebruik wordt gemaakt. Iets dat de mobiele toestelletjes niet eenvoudig maken.

En dan natuurlijk de ophef over DigiD, waarbij vooral de kop die gebruikt werd boven het artikel (DigiD: "Als de overheid een bank was, zou die failliet zijn") insloeg als een bom, terwijl hetgeen in het artikel zelf ter sprake kwam al tijdenlang bekend was en waarschijnlijk ook een van de redenen was om over te gaan tot de ontwikkeling van een nieuwe versie van DigiD. Het kiezen voor dit onderwerp maakt het mij wel iets makkelijker, omdat ik nu meteen twee artikelen mag meenemen, want, naar nu blijkt, wordt DigiD 4.0 voor onbepaalde tijd uitgesteld. Natuurlijk is dit jammer, want het is weer een overheid-ICT-oplossing die niet binnen de planning wordt opgeleverd. Maar het is, in mijn opinie, ook een goede beslissing. Het geeft namelijk duidelijk aan dat de veiligheid van DigiD als erg belangrijk wordt gezien. Zo belangrijk dat het systeem pas in gebruik gaat worden genomen als het aan de gestelde eisen voldoet. En dat is iets waar meer (grotere, maar ook kleine) projectorganisaties een voorbeeld aan kunnen nemen, want er zijn genoeg systemen waar die beveiliging nog niet voldoende geregeld is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in