Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Roelof Meijer

Voor mij was het opvallendste nieuws op automatiseringgids.nl deze week: “Europa zoekt meer controle over internet” . De kop roept direct vragen op. Controle op wat: content? Netwerken? Toegang? Uitgifte van domeinnamen of IP-adressen? Al het voorgaande? En hoe?
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Verder lezend blijkt uit beleidsdocumenten van de Europese Commissie dat deze meer controle wil op ICANN, de organisatie die topleveldomeinen (TLDs) uitgeeft en de distributie van IP-adressen op het hoogste niveau verzorgt. De aanleiding is de geplande uitgifte van nieuwe TLDs. En daarmee is er een directe link met mijn “opvallendste nieuws” van de voorlaatste week van juni 2011 ”ICANN stelt topdomeinen open voor merknamen”.

De EC wil ondermeer een vetorecht voor overheden op de uitgifte van nieuwe TLDs, de verplichting voor ICANN om adviezen van overheden over te nemen en een verandering in de bestuursstructuur van ICANN.
En zeker met de eerste twee wordt dit ineens heel serieus nieuws.

ICANN-besluit vaak een compromis
Want hoewel controle over ICANN echt iets anders is dan controle over het (hele) internet, is een dergelijke machtspositie van overheden zeer onwenselijk. ICANN baseert nu haar besluiten op advies van de (mondiale) internetgemeenschap, d.w.z. overheden, marktpartijen, organisaties als SIDN, structuren als RIPE en IETF, maatschappelijke organisaties én gebruikers. Het zal duidelijk zijn dat dit advies zelden eenduidig is en het uiteindelijke besluit is dan ook vaak een compromis.

Desalniettemin leidt het proces van advies inwinnen, plannen aanpassen en belangen afwegen in het algemeen tot een beter besluit. De invloed van overheden hierop is de afgelopen jaren vergroot. Door een beter gefundeerde positie als gevolg van grotere betrokkenheid van die overheden zelf, samenwerking met andere partijen en verbetering van het inzicht in de relevante onderwerpen.

En toch krijgen overheden niet altijd hun zin. En dat is goed, want het internet kent vele “stakeholders” en overheden –alhoewel een zeer belangrijke groep- vertegenwoordigen niet de belangen van ál die stakeholders. Nog los van het feit dat advies van de overheden op zich al een compromis is door de vaak sterk uiteenlopende posities van die overheden.
Voor een internet dat wereldomvattend, open en toegankelijk is, en waar vrijheid van meningsuiting, recht van publicatie en vrije toegang tot informatie de norm zijn en de verantwoordelijke gebruiker zich veilig voelt, is eenzijdige controle door overheden een bedreiging.

Afwezigheid eenzijdige controle is voorwaarde succes
De afwezigheid van die eenzijdige controle heeft juist het internet gemaakt tot wat het nu is: het grootste en meest succesvolle samenwerkingsproject in de geschiedenis van de mensheid. Het is te hopen dat de EC, onder andere door EU lidstaten, tot de juiste inzichten kan worden gebracht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in