'HP neigt tot behoud van de pc-divisie'
Gezien de omvang van de pc-divisie - HP is marktleider met 40 miljard dollar omzet - wilde de directie de knoop niet meteen doorhakken, maar in commentaren van de directie werd wel duidelijk dat afstoting van de pc-divisie het meest waarschijnlijke scenario is.
Inmiddels lijkt de stemming gekanteld. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de slechte ontvangst van het plan-Apotheker, die onmiddels het veld heeft moeten ruimen bij HP. Maar nieuwe analyses van de gevolgen van eventuele afstoting spelen ook een rol, meldt de Wall Street Journal op geag van welingelichte kringen.
Het voornaamste argument dat de nieuwe analyses aandragen zijn het verlies aan inkoopmacht: voor zijn serverdivisie koopt HP voor een belangrijk deel in bij dezelfde leveranciers waar het onderdelen voor zijn pc's koopt. Die leveranciers zouden HP minder korting gunnen als zijn bestelvolume terugloopt.
Wat dat volgens de jongste analyses zou betekenen, melden de bronnen van de Wall Street Journal niet. De krant meldt zelf het voorbeeld van IBM, dat in 2004 zijn pc-divisie afstootte. Dat resulteerde meteen in een teruglopen van de brutomarge met 4 procentpunten in zijn serverdivisie. Maar bij HP kan dat makkelijk meer zijn. Niet alleen verkoopt het veel meer pc's dan IBM destijds - zo'n 15 miljoen per kwartaal. Het verkoopt ook veel meer x86-servers dan IBM, en dat zijn nu net de servers die de meeste componenten gemeenschappelijk hebben met pc's.
Die factor zou de directie, inclusief de nieuwe topvrouw Meg Whitman, aan het twijfelen hebben gebracht, hoewel ze in eerste instantie vierkant achter het plan Apotheker stonden, inclusief de waarschijnlijke gevolgen voor de pc-divisie. Whitman heeft eerder gezegd dat ze liefst voor eind oktober een beslissing zou nemen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee