Overslaan en naar de inhoud gaan

Qurius en Prodware zetten overnameplan door

In het geschetste tweetrapsscenario lijkt bewust ruimte ingebouwd voor concurrerende biedingen op onder meer de Nederlandse activiteiten van Qurius. Dat zou dan in de tweede fase moeten gebeuren. Eerst zal Prodware, om de kennelijk nogal acute liquiditeitsproblemen van Qurius te lenigen, de Britse en door tegenslagen geplaagde Duitse acitiveiten van Qurius overnemen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Prodware behoudt recht op een laatste bod

In de tweede fase gaat het om de overblijvende en meest omvangrijke activiteiten, zijnde Qurius Nederland, Qurius Tjechië en QIPtree (standaardsoftware). Bij deze tweede transactie krijgen derden (lees: Columbus, Detron en/of HSO) de gelegenheid om over het bod van Prodware heen te gaan, waarbij Prodware dan wel het recht behoudt om dat hoge bod van een eventuele rivaal alsnog te evenaren.

De gekozen constructie is vooraf op z'n redelijkheid en billijkheid beoordeeld door het in dergelijke kwesties gespecialiseerde adviesbedrijf Duff & Phelps. Eerste en tweede fase bijeengenomen, biedt Prodware 18,5 miljoen euro voor Qurius als geheel. Wat, na afwikkeling van schulden en liqudatie van de houdstermaatschappij, van dat bedrag resteert komt - grotendeels in de vorm van aandelen Prodware - ten goede aan de aandeelhouders.

Rivaal moet sowieso 1,5 miljoen meer bieden dan Prodware

Prodware's bod op de tweede en finale tranche van Qurius omvat, naast overname van 9,5 miljoen euro aan schulden, zowel contanten (1 miljoen euro) als aandelen Prodware (ter waarde van 7 miljoen euro). Biedingen van derden worden pas in overweging genomen als deze dit bod van Prodware met ten minste 1,5 miljoen euro in waarde overtreffen. Een mogelijke complicatie daarbij kan zijn dat er meningsverschil ontstaat over de waardering van de geboden aandelen, zeker als ook de rivalen van Prodware een deel van hun bod in de vorm van aandelen zouden stellen.

Rivalen Prodware kunnen samen optrekken

Directeur/grootaandeelhouder George Banken van Detron, laat desgevraagd weten de mogelijkheden van een concurrerend bod op Qurius' Nederlandse activiteiten zeker te willen bestuderen: "We moeten dan uiteraard wel de gelegenheid krijgen om tot een gefundeerde waardering van dat bedrijf te komen". Banken ziet in Qurius' actviteiten op het gebied van Microsoft Dynamics NAV een mooie gelegenheid om zijn vooralsnog vrijwel exclusief op IT-infrastructuur georiënteerde Detron uit te bouwen tot een allround IT-bedrijf, waar klanten uit het middensegment aan 'one stop shopping' kunnen doen. Voor de Tjechische activiteiten van Qurius heeft Detron belangstelling.

De interesse van de andere mogelijke gegadigde, HSO, lijkt meer gericht op het voor grotere bedrijven geëigende Dynamics AX en op buitenlandse klanten van Qurius. Ofschoon beider interesses voor Qurius' actviteiten grotendeels complementair lijken, is er volgens Banken nog geen overleg geweest over een mogelijk samen optrekken in een eventuele biedingenstrijd met Prodware.

'Klanten Qurius niet gebaat bij overname door prodware'

Banken benadrukt dat overname Qurius Nederland door Prodware voor de klanten van Qurius weinig oplost: "Prodware voegt voor Nederland weinig of geen synergie toe en verandert niets aan de zwaktes van het bedrijf. Het management gooit het op de conjunctuur, maar dat is natuurlijk onzin; kijk maar naar de groeicijfers van Detron. De economie werkt natuurlijk niet echt niet mee, maar is ook niet het wezenlijk probleem van Qurius; dat is het management dat er niet in slaagt een eigen strategie voor de lange termijn neer te zetten".

Qurius motiveert de (tweede fase van) de overname door te wijzen op de noodzaak om een herhaling van een liquiditeitscrisis, zoals die zich nu voordoet, te voorkomen. De voorgestelde opname van Qurius' werkmaatschappijen in de Prodware groep, creëert (volgens berekeningen van het bedrijf zelf) de grootste Microsoft Dynamics partner in Europa. De combinatie telt ruim 1650 medewerkers die werken voor klanten in een twintigtal landen in EMEA. In 2011 bedroeg de gecombineerde omzet van beide organisatie omstreeks 180 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in