Overslaan en naar de inhoud gaan

Surface Pro vandaag te koop - Review

Microsoft wilde met de Surface Pro laten zien wat er mogelijk is wanneer de pc-hardware volledig is afgestemd op de software uit eigen stal.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De eerste indruk bij het uit de doos halen van de gloednieuwe Surface is niet verkeerd. Het apparaat lijkt op een echte tablet, al verraden de dikte en het gewicht gelijk dat we iets in handen hebben dat tot betere prestaties in staat moet zijn. De materialen waar de behuizing van is gemaakt, voelen solide aan en het hele apparaat straalt kwaliteit uit.

Na het indrukken van de aan/uit-knop in de bovenrand van de Surface is het apparaat binnen 7 tot 10 seconden klaar om een wachtwoord in te geven. De start duurt dus iets langer dan bij een tablet, maar is zeker met de opstartroutines van vele voorgaande pc-generaties zeer snel.

Pro's en Con's

Plus

  • pc en tablet in handzaam formaat
  • kwalitatief hoogwaardige uitvoering
  • prachtig scherm
  • krachtige processor
  • goed geluid


Min

  • energieverbruik
  • krasgevoelige behuizing
  • geen verwisselbare accu
  • beperkte opslagcapaciteit
  • beperkte aantal apps beschikbaar

Modern-interface verdeelt de geesten

Over de Modern-gebruikersinterface van Windows 8 waar de Surface Pro als eerste mee op de proppen komt, is al veel gezegd. Vast staat dat het een enorme verandering is en veel mensen hebben daar moeite mee. De 'levende' tegels laten zich met de touch-interface echter makkelijk bedienen en de tablet reageert vlot op de aanrakingen. Zonder muis is het toch wel weer even zoeken naar de juiste veegbewegingen voor het wisselen tussen apps, de bedieningselementen en instellingen, maar dat went snel.

De kwaliteit van het scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een schermdiagonaal van 10,6 inch, komt goed uit de verf bij het bekijken van foto's en video's op het volledig schermformaat. Afgezien van het iets grotere gewicht (903 gr) en de dikkere behuizing (1,35 cm) gedraagt de Surface zich zo als een prima tablet. Het verschil met de andere tablets uit zich pas bij overschakeling naar de desktop-interface. Waar de Surface RT nog blijft steken bij het tonen van het Office 2013 voor WIndows RT-pakket, start de Surface Pro ook moeiteloos alle toepassingen die normaal op grotere en veel dikkere laptops en bureau-pc's draaien.

Stylus biedt weinig hulp

De hogere resolutie in combinatie met het kleine scherm wreekt zich hier. Het navigeren met de vingers in de bureaubladomgeving en het gebruik van het virtuele toetsenbord werkt dan al snel op de zenuwen. Microsoft levert een stylus mee die het makkelijker maakt kleine elementen op het scherm te activeren of fijne tekeningen op het scherm te maken, bijvoorbeeld in OneNote. Lastig is dat de behuizing geen ruimte heeft voor het opbergen van het pennetje waardoor het snel kwijtraakt of niet in de buurt ligt wanneer je het nodig denkt te hebben.

Voor het betere bureauwerk komt daarom de slimme cover van de Surface Pro van pas, die in twee vormen los te koop is. De 'Touch cover' is het dunst en biedt een volwaardig toetsenbord echter zonder de tactiele feedback van een gewoon toetsenbord. Die krijg je wel bij gebruik van de iets dikkere, maar ook kwetsbaardere 'Type cover'. Waar je over de Touch cover gewoon een glas water kan gieten, zijn kruimels en vocht geen vriend van de Type cover.

Aanraken is verslavend

De cover klikt met een magneetsluiting eenvoudig vast op zijn plek, net als dat de voedingsadapter zich met een magneetje hecht aan het oplaadpunt in de behuizing. Met eventueel een externe muis in de USB-poort voor wie niet van het gebruik van een stuurvlakje (touchpad) houdt, staat er dan opeens een volwaardige pc op tafel waarmee de meeste bureautoepassingen prettig te gebruiken zijn. Het wisselen tussen bediening via het aanraakscherm en de muis-toetsenbordcombinatie verloopt verrassend intuïtief en verslavend. Wanneer vervolgens weer een klassiekere pc wordt gebruikt ontstaat al snel de neiging om naar het scherm te reiken er dan achter te komen dat dat geen effect heeft.

Om het werken te vereenvoudigen of anderen mee te laten kijken, bijvoorbeeld naar een presentatie, heeft de Surface Pro de mogelijkheid een extern beeldscherm aan te sluiten. Daar komt echter wel een aap uit de mouw. De Surface Pro toont pictogrammen standaard op 150% om ze op het kleine scherm herkenbaar te houden. Bij het aansluiten van een extern scherm, bijvoorbeeld een LCD-monitor met een resolutie van 1280 bij 1024 pixels, blijft die 150% vergroting actief wat hinderlijk grote pictogrammen oplevert. De standaard instelling op 100% zetten verhelpt dat probleem maar dan zijn de pictogrammen op de Surface zelf weer te klein. Bij veelvuldig gebruik van een externe monitor moet dus vaak heen en weer geschakeld worden in de beeldscherminstellingen.

Intel Core i5 stelt zijn eisen

De naar tablet-maatstaven wat kloeke behuizing van de Surface Pro is vooral het gevolg van de forse accu die nodig is om de Intel Core i5 processor van stroom te voorzien en de warmte van de processor af te voeren. De behuizing is aan alle zijden voorzien van koelingssleuven waarmee de warmte efficiënt wordt afgevoerd. In tegenstelling tot veel laptops met een krachtige processor is de activiteit van de twee ventilatoren van de Surface Pro niet hoorbaar. Ook wordt de behuizing niet erg warm, zelfs niet bij intensief gebruik.

De inzet van de Core i5 eist zijn tol bij het energieverbruik van apparaat. Bij incidenteel gebruik voor wat kantoorklusjes en informatie zoeken, kan de Surface Pro makkelijk een paar dagen mee zonder aan de oplader te liggen. Bij intensief gebruik, zeker bij het bekijken van foto's en video, is de accu echter wel binnen 3 tot 4 uur uitgeput.

Opvallend is dat het materiaal aan de achterzijde van de behuizing na een paar dagen zorgvuldig gebruik toch wat lichte krassen begint te vertonen. Het beeldscherm is door de toetsenbordcover gelukkig veilig beschermd.

Opslagcapaciteit is aan de krappe kant

De Surface Pro heeft een SSD-opslag van 64 GB of 128 GB. Het prijsverschil van 100 euro tussen de twee, maakt de keuze voor de variant met grotere capaciteit voor de hand liggen. De installatie van besturingssysteem en standaard applicaties laat in de kleine variant nog maar 20 GB over voor gebruikersdata en aanvullende apps. De Surface Pro heeft overigens nog wel een MicroSD slot- waarmee het geheugen met maximaal 64 GB kan worden uitgebreid.

Net als veel ultrabooks heeft de Surface Pro geen Ethernetpoort om de de pc op een bedraad netwerk aan te sluiten. Daarvoor kan wel een losse USB-Ethernetadapter worden aangeschaft, die dan echter moet concurreren met de andere apparaten die van de enkele USB-poort gebruik moeten maken.

Conclusie

De Surface Pro is een fijn apparaat dat laat zien dat tablets en pc's niet per definitie twee gescheiden werelden hoeven zijn. Om zo ver te komen zijn wel een aantal concessies gedaan. Zo zorgt de snelheid waarmee de accu leegraakt er voor dat de Surface Pro niet een volwaardig alternatief is voor een tablet die toch voor het bekijken van films of het lezen van een boek onderweg zeker twee keer zo lang zonder oplaadbeurt toe moeten kunnen.

Als laptop is de Surface Pro een handzame, snelle pc waarmee het in tegenstelling tot veel tablets eenvoudig is data uit te wisselen tussen verschillende vertrouwde applicaties.

Met een prijs van 879 euro voor de 64 GB-variant en 979 voor de 128 GB variant, plus nog eens 119 euro voor een touch cover of 129 euro voor een typecover, behoort de Surface Pro tot het topsegment van de ultrabooks. Voor wie echt uit is op de combinatie van tablet en pc, is dit een waardevolle investering, maar wanneer het accent meer op de tablet of de pc-eigenschappen ligt, zijn goedkopere alternatieven beschikbaar.

Met de komst van de veel zuiniger en grafisch krachtiger 4e generatie Coreprocessors (codenaam Haswell) van Intel in het vooruitzicht kan het bovendien raadzaam zijn even af te wachten met welke tablet-pc-combinaties andere hardwareproducenten in de tweede helft van dit jaar op de proppen komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in