Synthetisch DNA ingezet tegen interne diefstal
Richard Franken, directielid van Trigion, ziet vele toepassingen. Hij denkt daarbij vooral aan bestrijding van diefstal door eigen personeel. “We staan er elke keer weer versteld van hoeveel hardware zoals laptops, flatscreens en printers er wordt gestolen. Maar denk ook aan dure grondstoffen zoals lood en koper of alledaagse zaken zoals printerpapier en folies met pakken koffie.”
Markering kan diefstal zelf niet voorkomen, maar zou potentiële dieven wel kunnen afschrikken. Bedrijven die producten op deze manier labelen, zullen dat volgens Trigion duidelijk met waarschuwingsbordjes en dergelijke moeten aangeven. Bij het terugvinden van gestolen spullen is aantoonbaar waar ze vandaan komen. “Dit zal de bewijslast aanmerkelijk vereenvoudigen”, meent Franken.
De Erasmus Universiteit in Rotterdam is de eerste grote instelling die SelectaDNA zal toepassen. De universiteit wil op deze manier vooral diefstal door bezoekers tegengaan. Ook uit het bedrijfsleven zou grote interesse bestaan, aldus Trigion. Loek Hermans, directeur van MKB Nederland, noemt synthetisch DNA “een geavanceerd en toch goedkoop initiatief”.
De directe schade en afhandeling van fraude kost het Nederlandse bedrijfsleven ruim een half miljard euro per jaar. In de helft van de gevallen komt de dader uit het bedrijf zelf. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 42 procent van de bedrijven na interne diefstal geen aangifte doet. Trigion verwacht dat het synthetische DNA het aantal interne diefstallen met 50 procent kan verminderen.
SelectaDNA wordt geleverd Rhine Consulting Group (RCG). Trigion is met deze handels- en investeringsmaatschappij een strategische alliantie aangegaan. Bij de webwinkel van SelectaDNA kost bijvoorbeeld een MKB-kit, goed voor de beveiliging van circa 100 items, 175 euro.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee