Greenpeace voert actie bij Philips in India
Zelfs in de Europese Unie lobbyt Philips om de bestaande WEEE-richtlijn over e-afval af te zwakken, zodat fabrikanten niet individueel aansprakelijk kunnen worden gesteld. De internationale milieuorganisatie wil juist dat Philips zelf financiële verantwoordelijkheid neemt voor een milieuvriendelijke inzameling en recycling van afgedankte producten van het bedrijf.
India kent net als andere ontwikkelingslanden weinig goede faciliteiten voor de verwerking van elektronica-afval en de giftige bestanddelen daarin. De afgedankte apparaten die het land vanuit de rijke landen binnenkomen, worden grotendeels op een gevaarlijke manier met blote handen ontmanteld, aldus Greenpeace.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in gebieden waar veel elektronica-‘recycling’ plaatsvindt de bodem zwaar vervuild raakt. Kim Schoppink, campagneleidster giftige stoffen bij Greenpeace Nederland, spreekt er schande van. “Door zijn eigen producten niet in te zamelen, zadelt Philips in India net als in Ghana mensen in armzalige omstandigheden op met giftige troep”, meent zij.
Deze maand heeft Philips wel "een stapje in de goede richting gezet" door kleinschalige inzamelingsprojecten in India, Brazilië en Argentinië aan te kondigen. Maar het bedrijf weigert te beloven dat het in alle landen waar het actief is zijn producten landelijk gaat inzamelen en verwerken. Volgens Abishek Pratap,de campagneleider van Greenpeace in India, hebben de Indiase bedrijven Wipro en HCL laten zien dat het mogelijk is in India een landelijk inzamelsysteem voor elektronica-afval op te zetten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee