Overslaan en naar de inhoud gaan

Demissionair kabinet houdt oog voor tekort aan IT'ers

Dat de IT-arbeidsmarkt onverminderd krap blijft, is niet aan het demissionaire kabinet voorbijgegaan. Toch komen de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) nauwelijks met nieuwe plannen. De ministeries verwijzen vooral naar eerder aangekondigde en in gang gezette plannen om het probleem aan te pakken. Maar voor digitale geletterdheid in het onderwijs komt wél meer geld.

"De arbeidsmarkt werd in 2022 gekenmerkt door krapte: het aantal openstaande vacatures was het hele jaar hoger dan het aantal werklozen", opent SZW zijn begroting voor het aankomende jaar. Voor de tech-arbeidsmarkt is dat echter weinig nieuws. Deze is al jarenlang structureel krap. Problematisch, want Nederland digitaliseert alleen maar verder. Daardoor neemt de behoefte aan meer IT'ers alleen maar toe. 

Juist omdat de problemen niet nieuw zijn, zijn de afgelopen jaren diverse plannen en projecten opgezet om de tekorten terug te dringen. Het ministerie van EZK verwijst dan ook met name naar dit soort plannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het dit jaar verschenen Actieplan Groene en Digitale Banen, waarmee ingezet wordt op het verhogen van de instroom in bètatechnisch onderwijs, het behoud en vergroten van de instroom in de bètatechnische arbeidsmarkt, arbeidsproductiviteitsgroei en het versterken van governance en tegengaan van versnippering. 

En EZK wijst naar de Strategie Digitale Economie, waarmee "het kabinet mede invulling aan de landenspecifieke aanbeveling van de Europese Commissie voor 2023-2024 geeft om overheidsinvesteringen aan te moedigen en toe te spitsen ’op de groene en digitale transitie, met name op de ontwikkeling van digitale vaardigheden". Met andere woorden: de komende jaren blijft er geïnvesteerd worden in projecten rondom de digitale transitie. 

Geld voor digitale vaardigheden

Minstens net zo belangrijk als het tekort aan IT'ers is de aandacht voor digitale geletterdheid. Door hier in het basisonderwijs aandacht aan te geven, wordt de kans groter dat kinderen van nu later voor een beroep in IT of techniek kiezen. En wie dat niet doet, bemachtigt wel noodzakelijke vaardigheden voor de hedendaagse samenleving, zoals het goed kunnen beoordelen van de betrouwbaarheid van online informatie en het beschermen van de eigen digitale privacy.

In 2022 kondigde toenmalig minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs het Masterplan basisvaardigheden aan, waarmee versneld beter onderwijs in taal, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden georganiseerd wordt. Dat masterplan wordt in 2024 verder doorgezet, waar circa 224,8 miljoen euro voor beschikbaar wordt gesteld door OCW. 

Overigens wordt er wel gewerkt om digitale geletterdheid een vast onderdeel te maken van het primair en voortgezet onderwijs, ook buiten het Masterplan om. Naar verwachting duurt het echter nog zeker tot 2025 voor dit volledig is voltooid.

Digitale vaardigheden voor volwassenen

Gemeenten ontvangen daarnaast budget om cursussen voor het versterken van basisvaardigheden - zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden - aan te bieden aan hun inwoners. Deze cursussen zijn specifiek voor volwassenen die Nederlands als eerste of tweede taal hebben, maar niet inburgeringsplichtig zijn. 

Dit budget is ook in 2024 beschikbaar. Voor de cursussen is volgend jaar 80,6 miljoen euro beschikbaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in