Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliging is zwakke plek van SSD's

De SSD's, die in kleinere notebooks al de harde schijf aan het verdringen zijn, beschermen gegevens op een SSD soms wel met een 'bitlock', een soort beveiligingszekering, maar die is met een utraviolette straal te neutraliseren, waarna de gegevens uit de (standaard-) flashchips gewoon uit te lezen zijn. Die NAND-flashchips zijn overigens ook gewoon met een soldeerbout over te zetten op reguliere uitleesapparatuur voor ROM-chips.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

SSD's wissen meestal ook niet de gegevens die een gebruiker denkt te wissen. Vaak zit er namelijk een controller in de SSD die ervoor zorgt dat data steeds op een andere plek wordt weggeschreven om het 'verslijten' van een beperkt deel van het geheugen tegen te gaan. Een hacker die de chip navlooit heeft dus een relatief grote kans nog steeds (delen van) oudere versies van gewiste bestanden terug te vinden.

De enige echte barrière voor kwaadwillenden die een SSD in handen krijgen is - volgens de deskundigen - encryptie die door de controller op de SSD wordt toegepast. Op de afzonderlijke flashchips treft de hacker dan alleen versleutelde bestanden aan die niet snel zijn te ontcijferen. De encryptiesoftware moet dan wel rekening houden met het 'antislijt'-mechanisme om geen fragmenten van bestanden te missen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in