Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Ivy Bridge-chips niet voor ultrabooks

Dat heeft Intel-topman Paul Otellini gezegd in een teleconferentie over de kwartaalcijfers. Intel maakte dinsdag een daling van de omzet en de winst in het afgelopen kwartaal bekend.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het was al langer bekend dat de eerste Ivy Bridge-processors eind april op de markt zouden komen, maar Intel had tot dusver niet aangegeven voor welk type systemen deze bestemd zouden zijn.

De eerste Ivy Bridge-chips, die maandag 23 april worden geïntroduceerd, hebben vier ‘cores’ en zijn bedoeld voor bureau-pc’s en laptops aan de bovenkant van de markt.

Een tweede salvo van Ivy Bridge-processors volgt de komende maanden. Otellini noemde geen specifieke datum. Amerikaanse nieuwssites gokken op introductie in juni voor de tweede golf. Daar zitten dualcore-chips bij voor notebooks in het middensegment van de pc-markt.

Lanceerdatum ultrabookchips nog niet bekend

Evenmin was Otellini loslippig over de introductie van modellen voor ultrabooks, een soort platte en lichte Windows-notebooks naar het voorbeeld van de MacBook Air van Apple. Volgens de topman van Intel hebben pc-fabrikanten nu meer dan 100 ultrabook-modellen op basis van Ivy Bridge op stapel staan. Otellini zei er zeer aan te hechten dat er voldoende laptops met aanraakschermen beschikbaar zijn tegen de tijd dat Windows 8 wordt geïntroduceerd.

Met Ivy Bridge stapt Intel over op 22 nanometer

Ivy Bridge is de opvolger van Sandy Bridge. Het betreft de derde generatie van de Core-productlijn (Core i3, i5, i7). De microarchitectuur van de chips is grotendeels gelijk aan die van de vorige generatie, maar Intel stapt voor de fabricage over van 32 naar 22 nanometer. Dat levert in principe kleinere chips op die minder energie verbruiken en hogere prestaties leveren.

Intel maakt verder gebruik van zogenoemde 3D-transistors, die volgens de fabrikant 37 procent sneller zijn dan de 2D-transistors in de Sandy Bridge-processors. Ook gebruiken ze minder dan de helft van de energie.

Voorraden Sandy Bridge-notebooks moet eerst weggewerkt worden

Intussen staan leveranciers van notebooks voor de lastige taak om tijdig van hun voorraden met de al bijna verouderde Sandy Bridge-processors af te komen. Taiwanese contractfabrikanten als Compal, Inventec, Quanta en Wistron die voor merken als Acer, Dell, HP en Lenovo notebooks produceren, verwachten dat ze daardoor in april 10 tot 20 procent minder notebooks aan hun klanten zullen afleveren. Dat meldt de Taiwanese nieuws- en geruchtensite DigiTimes. Waarschijnlijk komen notebooks met de nieuwe Ivy Bridge-chips pas in juni op grote schaal op de markt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in