EU investeert in ICT-oplossing opsporing borstkanker
In dit project wordt een prototype van een werkstation ontwikkeld dat de diagnose van borstkanker bevordert door de integratie van diverse soorten beelden, verkregen door mammografie, echografie, magneetresonantietomografie en andere technologieën en patiënteninformatie.
Het werkstation zal worden uitgeprobeerd in geselecteerde ziekenhuizen in Nederland (Nijmegen), Duitsland (Berlijn) en het Verenigd Koninkrijk (Dundee). IT-deskundigen van verschillende universiteiten in Europa ondersteunen de proeven. Het driejarige project zorgt ervoor dat wetenschappers, clinici en IT-deskundigen samenwerken om alle bestaande patiëntgegevens in een gemeenschappelijke databank te verzamelen. Daarnaast worden klinische softwarehulpmiddelen ontwikkeld die beeldvorming en kwantitatieve data integreren en deze combineren met op basis van genetische informatie en familiegeschiedenis geïndividualiseerde risicoprofielen voor de ontwikkeling van borstkanker.
Bij de huidige diagnose van borstkanker worden nog vaak onnodig biopten genomen en tumoren blijven vaak onopgespoord tot een fase waarin een succesvolle therapie veel moeilijker, of zelfs onmogelijk is. Eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes: “Elk jaar sterven in Europa zo'n 130.000 vrouwen aan borstkanker. Als meer kankergevallen tijdig worden opgespoord, zouden wij vele duizenden vrouwen kunnen redden. Ik ben er dan ook zeer opgetogen over dat mede dankzij de digitale technologie van het HAMAM-project mensenlevens kunnen worden gered.”
Hamam is een opvolger van twee andere door de EU gefinancierde projecten: Screen en Screen-Trial. Deze projecten hebben volgens de Europese Unie voor grote vooruitgang gezorgd in de diagnose van borstkanker in Europa: momenteel is ons continent wereldleider in diagnosesystemen voor digitale mammografie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee