'Ontgrendelen iPhone brengt telefoonnet in gevaar'
Behalve de voor de hand liggende bezwaren tegen inbreuk op zijn auteursrecht maakt Apple ook een punt van de beveiligingsrisico’s die ontstaan wanneer toepassingen buiten zijn toezicht om op de iPhone worden geïnstalleerd. Door jailbreaking toe te staan, worden de beveiligingen die Apple heeft aangebracht weggenomen, stelt Apple. Daardoor kan een hacker via het besturingssysteem ook bij de zogeheten BaseBand Processor komen, die de verbinding met het netwerk regelt.
Jailbreaking maakt het daardoor niet alleen makkelijker om malware voor de iPhone te maken. Het brengt ook het risico met zich mee dat de communicatie met de zendmasten, door de iPhone-eigenaar of van buitenaf, gemanipuleerd wordt. Daardoor kan een hacker rommelen met de afrekenmodule, ofwel gratis bellen, zijn - criminele - identiteit verhullen, of ook de zendmast uitschakelen. Die laatste mogelijkheid zou in verkeerde handen katastrofale gevolgen kunnen hebben voor het mobiele telefoonnetwerk, aldus Apple.
Fred von Lohmann, de advocaat van de Electronic Frontier Foundation, vindt het in een reactie tegenover Wired een sterk verhaal. Volgens hem zijn er zeker al een miljoen iPhones ontgrendeld, zonder dat er incidenten met uitgeschakelde zendmasten zijn geweest. Als Apples redenering zou kloppen, zou ook de Android van Google een gevaar voor de maatschappij zijn. âDit soort theoretische bedreigingen is eerder FUD dan werkelijkheidâ, zei Lohmann, met een verwijzing naar de term fear, uncertainty and doubt, oftewel de angst, onzekerheid en twijfel die gevestigde bedrijven graag genereren om zich te beschermen tegen aanbiedingen van concurrenten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee