Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft van overheidswebsites schendt nog steeds wet toegankelijkheid

Overheidsorganisaties hebben een flinke vooruitgang geboekt bij het toegankelijk maken van hun websites en apps, ook voor mensen die niet goed mee kunnen doen in de digitale samenleving. Bijna de helft voldoet nu aan de wettelijke minimumeisen en nipt meer dan de helft dus nog niet.

accessibility, voor websites, apps
toegankelijkheid
Shutterstock

Dat blijkt uit de Jaarmonitor digitale toegankelijkheid 2024, die wordt opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eind 2024 was 49 procent van de overheidswebsites en -apps in het Dashboard DigiToegankelijk in lijn met de wet. Dat betekent een stijging van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het afgelopen jaar is er dus veel werk verzet, vermoedelijk ook vanwege de signaleringsbrieven die in de loop van 2024 naar overheidsorganisaties zijn gestuurd. Het onderwerp is daardoor beter op de bestuurlijke agenda gekomen.

4,5 miljoen mensen

Toch betekent de uitslag ook dat nog altijd de helft van de overheidswebsites niet of niet volledig voldoet aan de minimumeisen. Er is dus nog veel werk aan de winkel, stellen de auteurs van de Jaarmonitor digitale toegankelijkheid. In Nederland leven zo’n 4,5 miljoen mensen die moeite hebben om deel te nemen aan de digitale samenleving. Overheidsinformatie en -diensten moeten echter voor iedere Nederlander begrijpelijk zijn, dus ligt er een belangrijke taak om de overheidswebsites begrijpelijk en gebruiksvriendelijk te maken.

DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma kent vijf statussen A tot en met E, waarbij een website of app met de A-Status volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Met een status D zijn er nog grote problemen op te lossen en een website of app krijgt een status E wanneer er geen toegankelijkheidsverklaring is afgegeven.

Groei voor status A en B

In de categorieën met A- en B-statussen was een groei zichtbaar van respectievelijk 34 en 53 procent. Verder is de categorie met status E gehalveerd, maar nam het aantal websites en apps in de categorie met status D juist toe met 50 procent. De verschuivingen zijn deels te verklaren doordat leveranciers van websites en apps beter meewerken aan het opstellen van de toegankelijkheidsverklaringen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in