Overheid stopt met sleepnetmethode om fraude te vinden in kansarme wijken
De overheid gaat voorlopig stoppen met de zogenaamd LSI-methode: een sleepnetmethode waarmee sociaal-economisch zwakkere wijken worden onderzocht op fraude en andere misstanden. Dat meldt Follow the Money.
Verwonderadressen
Gemeenten, de Belastingdienst, de politie, UVW, SVB, IND en de Arbeidsinspectie deelden, analyseerden en bespraken gevoelige data over mensen in sociaal-economisch zwakkere buurten en wijken, zo brachten Follow the Money, Argos en Lighthouse Reports aan het licht. Het doel was om ondermijnende criminaliteit op te sporen, onder meer door ‘verwonderadressen’ te delen: adressen zonder concrete verdenking, maar waar mogelijk wel iets aan de hand kan zijn.
De Stuurgroep Landelijke Interventieteams (LSI) heeft in 2023 geen nieuwe wijkprojecten meer gestart waarmee fraude en andere misstanden moeten worden opgespoord. De lopende projecten zijn afgerond of vroegtijdig beëindigd. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat aan de website weten dat er ook geen nieuwe projecten komen.
DPIA
Het ministerie stelt dat er wordt gewacht tot er een Data Protection Impact Assessment (DPIA) is gemaakt waarbij er onderzocht wordt of het project geen privacyrechten schendt. Deze moet begin 2024 worden afgerond.
De Landelijke Stuurgroep Interventieteams kwam al eerder in opspraak vanwege het fraudeprofileringssysteem SyRI, (Systeem Risico Indicatie), waar in 2020 een einde aan werd gemaakt omdat het in strijd was met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en omdat de werking niet te controleren bleek.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee