Overslaan en naar de inhoud gaan

AcICT: Kabinet moet meer oog hebben voor impact ICT

De overheid moet sneller kunnen leren op het gebied van ICT, zodat bijsturing van plannen op tijd plaatsvindt. Dit is een van de belangrijke conclusies die het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) trekt uit de eigen jaarrapportage 2024, die eind vorige week is aangeboden aan staatssecretaris Zsolt Szabó voor Digitalisering.

overzicht op techlandschap
techimpact overzien
Shutterstock

Het AcICT vindt dat het kabinet onvoldoende zicht heeft op de gevolgen van razendsnelle digitale ontwikkelingen. De behoefte aan digitale autonomie als gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen, verantwoorde inzet van kunstmatige intelligentie en het belang van de burger bij de inrichting van digitale overheidsvoorzieningen, zijn slechts drie van de urgente aandachtspunten die het college aanstipt en waarop de overheid niet adequaat reageert.

Vertrouwen herstellen

Het college raadt ook aan om de staatssecretaris Digitalisering meer mandaat te geven, zodat deze departementsoverstijgende vraagstukken effectief kan coördineren. Beter inspelen op IT-ontwikkelingen is voor de overheid essentieel om het vertrouwen van de burger in de overheid weer te laten groeien. Dat kreeg onder meer een forse deuk door grove fouten die zijn gemaakt bij de inzet van digitalisering, zoals in het geval van de Toeslagenaffaire.

De AcICT memoreert in de rapportage dat het sinds 1 juli vorig jaar een wettelijke en permanente status kreeg, doordat de Wet Adviescollege ICT-toetsing van kracht werd. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld dat zo’n onafhankelijk adviesorgaan heeft dat zich direct tot de regering richt over grote ICT-projecten en de organisatie van digitale taken van de overheid.

Geen haast met legacy

In het rapport gaat de AcICT dieper in op een aantal actuele onderwerpen waar de overheid nu tekortschiet. Zo vindt het college dat er bij de keuze voor cloudtoepassingen de privacy, veiligheid en regievoering vooraf duidelijker in kaart moet worden gebracht. Ook is een totale vervanging van legacysystemen vaak onnodig en risicovol. Een stap-voor-stap renovatie aan de hand van een eenvoudige architectuur is een betere keuze.

De overheid neemt onder tijdsdruk vaak te snelle beslissingen, oordeelt AcICT. Beter nadenken over een verantwoorde businesscase en meer aandacht besteden aan een proof-of-concept zorgt ervoor dat de verantwoordelijken de beste oplossing uit beschikbare alternatieven kunnen kiezen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in