Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple wil 40 dollar per verkocht Samsung-toestel

Dat concludeert in patentzaken gespecialiseerde blogger Florian Mueller nadat hij inzage wist te krijgen in een geschreven verslag van een hoorzitting ter voorbereiding van de jurybehandeling van de rechtszaak, die op 31 maart van start gaat.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Apple meent recht te hebben op dat bedrag wegens inbreuk van Samsung op 5 van zijn patenten. Samsung verkocht vorig jaar 320 miljoen smartphones. Als het voor al die toestellen de gevraagde licentievergoeding zou moeten betalen, zou Apple 12,8 miljard dollar vangen. Zelfs als maar een kwart van de toestellen onder de door Apple geclaimde patenten zou vallen, gaat het al om 3,2 miljard dollar, jaar na jaar. Dat zou Apples nettowinst met ongeveer 8 procent verhogen.

Samsung vindt het gevraagde buitensporig

Samsung stelt zich natuurlijk te weer tegen deze claim. Behalve de vraag of er inbreuk wordt gemaakt, zet Samsung ook een enorm vraagteken bij de gevraagde bedragen. Zo constateert advocaat Scott Watson dat Apple voor één van de patenten van Samsung 12,49 dollar vraagt, waar het in een rechtszaak tegen Motorola beargumenteerde dat de waarde 60 dollarcent per toestel zou zijn.

Een totaalbedrag van 40 dollar per toestel voor slechts 5 patenten is ook geheel uit lijn met wat normaal is in de branche, stelt Samsung. Of dat zo is, laat zich niet één, twee, drie controleren. Het wijkt in ieder geval wel sterk af van de bedragen die Microsoft naar verluidt int bij fabrikanten van Android-toestellen voor gebruik van zijn patenten. Daar zou het gaan om 5 tot 15 dollar per toestel, voor de totale portfolio aan Microsoft-patenten.

Apple heeft rechter op zijn hand

Apple meent dat dergelijke vergelijkingen ongepast zijn, omdat de hegemonie op de smartphone-markt momenteel uitgevochten wordt tussen Apple en Samsung. Dat brengt Apple ertoe om in de licentievergoeding een component 'misgelopen winst' op te nemen. Het wil dan ook niet dat Samsung zijn argumenten dat de gevraagde vergoeding buitensporig is, inbrengt in de rechtszaak. Daarbij heeft het in eerste instantie de steun van de rechter gekregen.

Bij Apple-supporter Foss kunnen de gevraagde bedragen en de achterliggende argumentatie deze keer niet op enig begrip rekenen. "Ik bevind me nu voor de eerste keer in de situatie dat ik niet alleen van mening verschil met Apple, maar me ook begin af te vragen of ze wel goed bij hun hoofd zijn", schrijft hij in zijn blog Foss Patents. Maar de hamvraag is natuurlijk, wat de jury er straks van vindt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in