Het opvallendste nieuws volgens Klaas Brongers
- De eerste betreft “Capgemini pleit voor meer IT-macht bij BiZa “. Wil cloudcomputing bij de overheid slagen, dan is volgens deze publicatie daarvoor aanvullende bestuurlijke doorzettingsmacht voor de minister van Binnenlandse Zaken nodig wat betreft de interdepartementale informatievoorziening. Dat stelt Capgemini in het vorige week aan EU-commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes aangeboden trendrapport cloudcomputing.
- De tweede publicatie is een opiniestuk: “Departementale CIO's berusten in onmacht” De CIO’s die twee jaar geleden bij de meeste departementen zijn aangesteld om te zorgen dat de IT-projecten van het Rijk nu eindelijk eens binnen tijd en budget zullen worden opgeleverd, brengen er in de praktijk, aldus dit opiniestuk, nog niet veel van terecht.
- En de derde publicatie: “Donner belooft Kamer IT-projectportfoliomanagement”. Nog steeds lopen te veel grote ICT-projecten van de overheid uit de hand. De maatregelen, in 2008 op aanbeveling van de Algemene Rekenkamer genomen, zijn niet zinloos maar wel ontoereikend. Kritischer beoordeling vooraf moet voortaan uitkomst bieden.
Overheid heeft IT niet onder controle
Tot driemaal toe een publicatie waarin terugkomt dat de Rijksoverheid moeite heeft om haar informatievoorziening op de rit te krijgen. In alle drie de publicaties komt ook aan de orde dat de departementale CIO’s vooral gericht zijn op de technologie, niet in control zijn en zich niet of nauwelijks bezighouden met de bedrijfsvoeringskant van de ministeries.
Als je tot een adequate informatievoorziening wilt komen, is die bedrijfsvoeringskant toch wel de kant waar je als CIO moet beginnen. Doordat daar geen successen worden geboekt, krijgen de CIO’s verkeerde aandacht en gaat zelfs de Tweede Kamer zich met technologie bemoeien. Vraagstukken als open source en cloud worden door hen als relevante ontwikkelingen genoemd waar de departementale CIO’s mee aan de slag moeten. Mij lijkt het zaak dat de departementale CIO’s zo snel mogelijk uit hun schulp komen en de brug slaan met de business. Anders kunnen ze zich beter CTO gaan noemen.
7 punten aan de wand
Positief element in deze publicaties is dat de Digitale Agenda van Kroes nadrukkelijk aan de orde komt. Iedere CIO zou de 7 punten uit die agenda aan de wand moeten hebben hangen. Dan laat je tenminste zien dat je begrijpt aan welke maatschappelijke behoeften je als CIO een bijdrage kunt leveren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee