Overslaan en naar de inhoud gaan

Delfts QuTech krijgt software-pendant in Amsterdam

Het 'QuSoft' genaamde centrum wil complementair zijn aan het Delftse QuTech, dat zich hoofdzakelijk richt op de ontwikkeling van kwantumhardware. De belangrijkste onderzoeksopdracht voor QuSoft is software te ontwikkelen en toepassingen te vinden die de uitzonderlijke kracht van kwantumcomputers kunnen benutten. Protocollen, algoritmen en toepassingen voor kwantumcomputers vergen fundamenteel andere programmeerconcepten dan wat gebruikelijk is in 'gewone' software.
quantumcomputer
© Qutech
Qutech

QuSoft zal zich met name richten op de onderzoeksgebieden:

  • toepassingen voor een klein aantal qubits,
  • testen en debuggen van kwantumsystemen, en
  • kwantumarchitecturen.
  • kwantumcryptografie

QuSoft is het geesteskind van Harry Buhrman, leider van de onderzoeksgroep 'Algorithms and Complexity' bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en hoogleraar Computer Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij en Kareljan Schoutens, hoogleraar Theoretische Natuurkunde bij UvA, vormen samen de directie van het nieuwe centrum.

Kareljan Schoutens: "Het daadwerkelijke ontwerp van software en hardware voor kwantum-ICT leidt tot een reeks van vragen die alleen kunnen worden beantwoord in een samenwerking tussen verschillende disciplines. Wat QM&QI bijzonder maakt is dat in dit onderzoekszwaartepunt natuurkundigen, computerwetenschappers en wiskundigen gezamenlijk onderzoeken hoe kwantumprincipes snellere berekeningen en betere informatiebeveiliging mogelijk kunnen maken, en welke kwantumsystemen daarvoor dan het best geschikt zijn."

Industriepartners

De structurele financiering van QuSoft is mede bedoeld om banden met kwantum-onderzoeksinstituten en onderzoekers bij industriepartners als Google, Microsoft en ID Quantique te verstevigen en te bestendigen. Naast investeringen vanuit CWI en VU zal QuSoft vanuit de UvA structurele financiering ontvangen via het onderzoekszwaartepunt 'Quantum Matter and Quantum Information' (QM&QI), een samenwerkingsverband van vier onderzoeksinstituten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Het nieuwe centrum wordt ondergebracht bij CWI, gevestigd op Amsterdam Science Park. De huidige activiteiten van de onderzoeksteams bij QuSoft zijn al stevig verankerd binnen CWI en UvA. Het centrum biedt onderdak aan vier onderzoeksgroepen, elk met vele promovendi en postdocs, en wil uiteindelijk doorgroeien naar 35 tot 40 onderzoekers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in