Adviescollege ICT-toetsing vindt software Omgevingswet nog fors beperkt
Het is mogelijk om te mikken op 1 januari, maar dan is "maximale inzet" nodig om risico's te beperken. Het adviescollege erkent dat hier nog maar weinig tijd voor is. Een andere optie is uitstel van bijvoorbeeld een half jaar. Dat geeft ruimte voor een "fundamentele heroriëntatie".
Het DSO ondersteunt bij de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet. In die wet moeten tientallen wetten en regels die nu gelden omtrent de leefomgeving worden samengevoegd.
Onopgeloste problemen
In augustus werd duidelijk dat er nog diverse onopgeloste problemen in de software van de Omgevingswet zijn en een deel van de software moet nog worden getest. Dat werd duidelijk uit de rapportage van fase 1 voor indringend ketentesten. De huidige problemen spelen onder meer bij de downloadservice, de validatieservice en de werking van regels op de kaart.
De Omgevingsswet werd in 2015 aangenomen en had aanvankelijk in 2019 in werking moeten treden. De planning is nu dat de wet in 2023 van kracht wordt, maar de Senaat vindt dat de wet pas kan ingaan als alle problemen zijn opgelost. Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) brengt op verzoek van de Eerste Kamer een advies uit dat in oktober wordt verwacht.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee