Overslaan en naar de inhoud gaan

Historisch klimaatakkoord: óók IT-branche moet afstappen van fossiele energie

Er vonden meer belangrijke beslissingen plaats die ook een belangrijk signaal zijn naar de wereldwijde IT-branche. Hieronder zetten we de belangrijkste beslissingen op een rij.

cop28
cop28

In het slotakkoord wordt voor het eerst duidelijk verwezen naar "een transitie weg van fossiele brandstoffen". En er werden meer beslissingen gemaakt, zoals het opzetten van een fonds om arme landen te ondersteunen bij de gevolgen van klimaatverandering.

Verhitte discussies over de toekomst van fossiele brandstoffen voerden de boventoon tijdens de klimaattop. De EU pleitte voor "een officieel begin met het uitfaseren van fossiel", maar vooral de olielanden vonden dit te ver gaan. Met name Saoedi-Arabië en de EU werden het moeilijk met elkaar eens. Toch werd de definitieve tekst die aan het einde van de nacht verscheen, waarin het uitfaseren van fossiele brandstoffen wel werd opgenomen, al snel goedgekeurd. Voorzitter Sultan al-Jaber hamerde de deal van de 28ste klimaattop slechts enkele minuten na het begin van de plenaire vergadering goed. Uiteraard geeft dit akkoord aan de IT-branche een duidelijk signaal.

Klimaatadaptatie

De lidstaten hebben nog meer belangrijke stappen gezet. De COP begon bijna direct met een belangrijk akkoord: een Loss and Damage-fonds voor verlies en schade om arme landen te ondersteunen bij de gevolgen van klimaatverandering. Alle landen stemden in met de oprichting van dit fonds. De Verenigde Arabische Emiraten, gastheer van COP28, doneerden 100 miljoen dollar (ruim 92 miljoen euro) en moedigden andere landen aan hetzelfde te doen.

Verdrievoudigen duurzame energie

De Europese Unie bracht nog een belangrijk punt naar voren tijdens de bijeenkomst in Dubai: ze willen de duurzame energie tegen 2030 verdrievoudigen. Dit idee kreeg verrassend snel steun, want halverwege de vergadering hadden al 118 landen zich bij dit initiatief aangesloten. Nu is het doel voor duurzame energie ook opgenomen in de eindtekst, samen met afspraken om energieverspilling tegen te gaan.

Verduurzaming van IT branche

Uiteraard werken deze akkoorden ook door in de IT-branche.  Zo was er in 2020 ruim 1.100 megaton aan CO2-uitstoot toe te schrijven aan bedrijfs-IT. Die hoeveelheid komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van zo'n 245 miljoen personenauto's. Steeds meer bedrijven zoals Leafcloud tonen aan dat duurzaamheid en technologische vooruitgang hand in hand kunnen gaan. Door de inzet van restwarmte vermijdt Leaf Cloud de uitstoot van nog meer CO2. Dat is beter dan uitstoot te compenseren. De IT-branche wordt zo dus ook aangemoedigd om actief bij te dragen aan mondiale klimaatdoelstel-lingen zonder in te boeten op technologische vooruitgang.

Lees het oorspronkelijke artikel bij Leaf Cloud.


Bij Leafcloud werken we er dagelijks aan om CO2-uitstoot te voorkomen in plaats van te compenseren. Dat willen we ook bereiken in de training van AI-modellen. Daarvoor hebben we een uniek concept: we plaatsen onze servers in gebouwen waar we direct aansluiten op het water- en verwarmingssysteem. Op die manier kunnen we bijna alle restwarmte hergebruiken. Dat is al een eerste win, want daardoor gebruiken de bewoners in het pand minder fossiele brandstoffen. De energie die we gebruiken om onze servers te laten draaien, wordt zo twee keer gebruikt: voor de servers en om warm tapwater te maken. Nog eens win win.  We bouwen dus ook geen nieuwe datacenters, waarmee we ook nog eens CO2-uitstoot voorkomen. Win win win! Op deze manier besparen we per locatie jaarlijks tot 1.691 ton CO2 - het equivalent van het energieverbruik van meer dan 200 huishoudens. Door de training van je AI-modellen uit te voeren op de servers van Leafcloud hoef je niet in te leveren op je AI-training en IT-verbruik, om toch duurzaam te zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in