Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst stelt automatische verdeling aftrekposten voor

De Nederlandse Belastingdienst begint aan automatisch voorstellen van aftrekpostenverdelingen die in voorlopige aangiftes gedaan kunnen worden. Belastingplichtige particulieren krijgen dan "een zo gunstig mogelijke verdeling" aangereikt van de fiscus. Dit automatisch ingevulde kunnen mensen zelf nog wel wijzigen, "via het wijzigingsformulier op MijnBelastingdienst", laat een persvoorlichter weten aan AG Connect.
Belastingaanslag
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Het door de Belastingdienst proactief ingevulde voorstel is gebaseerd op een totaal van zeven berekeningen die de fiscus uitvoert. "Dat leidt tot 7 uitkomsten, de meest gunstige stellen we voor. Deze systematiek is getest bij een testbestand van 10.000 belastingplichtigen." De berekening in kwestie is nu ingebouwd in het bestaande voorlopige aanslagformulier, in de zogeheten ‘online aangifte voorziening’, legt de Belastingdienst uit in reactie op vragen van AG Connect.

Zo goed mogelijke inschatting

"De voorlopige aanslag is een zo goed mogelijke inschatting die de Belastingdienst vooraf maakt vanuit gegevens waarover de Belastingdienst beschikt. We kijken voor de schatting voor 2022 eerst naar de voorlopige aanslag 2021 en een eventuele wijziging hierop." Als er sprake is van zo'n wijziging, dan worden de gegevens daarop gebaseerd.

Als er geen sprake is van zo'n wijziging dan kijkt de Belastingdienst of er voor de Inkomensheffing 2020 een definitieve aanslag is opgelegd. "Als dat zo is, dan baseren we de gegevens hierop - als die gegevens uit de aangifte bruikbaar en geschikt zijn. Is dit ook niet het geval dan baseren we de gegevens op de ongewijzigde voorlopige aanslag van 2021. In de voorlopige aanslag wordt ook zoveel mogelijk rekening gehouden met wijzigingen in belastingregels in het Belastingplan 2022."

Automatisch verdelen

"Voor alle duidelijkheid: de Belastingdienst gaat geen aftrekposten invullen. Wat er wel gebeurt: we verdelen de ingevulde aftrekposten zo optimaal mogelijk onder de fiscale partners, zodat er zo’n gunstige mogelijke fiscale situatie ontstaat voor de inkomstenbelasting." Deze optimale verdeling werkt dan bij particulieren die een fiscale partner hebben, en die gezamenlijk een voorlopige aanslag wijzigen of aanvragen.

"Mensen die een voorlopige aanslag via MijnBelastingdienst wijzigen of aanvragen kunnen dit jaar dus voor het eerst gebruikmaken van een voorgestelde optimale verdeling van gemeenschappelijke aftrekposten in de berekening van de aanslag." Deze verdeling tussen partners wordt door de Belastingdienst automatisch voorgesteld in het online wijzigingsformulier.

Particulieren met een voorlopige aanslag kunnen dit nu terugvinden in dat online formulier van de Belastingdienst. Daarbij hanteert de dienst nog wel een selectie: "Op dit moment is de doelgroep particulieren die een gezamenlijk verzoek doen voor een voorlopige aanslag en alleen box 1 te verdelen hebben (persoonsgebonden aftrek en eigen woning)".

Zelf controleren, en wijzigen

Het is nu nog onbekend of en wanneer en voor wie deze optimale verdeling verder wordt doorgevoerd. "Over de verdere toepassing van optimaal verdelen kunnen we nog niets zeggen. Het aanpassen van het aangifteprogramma is qua ICT een hele klus, die veel tijd vergt", antwoordt de persvoorlichter.

"Met deze nieuwe service komt de Belastingdienst tegemoet aan de wens om mensen te helpen bij het zo voordelig mogelijk onderling verdelen van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Mensen kunnen er altijd voor kiezen om zelf de bedragen alsnog anders te verdelen." Dat laatste kan ook van toepassing zijn als er ineens wijzigingen in de persoonlijke of financiële situatie van mensen optreden. Zoals bijvoorbeeld een scheiding, wat kan zorgen voor flinke wijzigingen in inkomsten en/of aftrekposten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in