Scheidsrechters krijgen AI-hulp bij FIFA World Cup 2022
Stadions voor de World Cup van dit jaar worden voorzien van twaalf AI-aangestuurde camera's die de spelers zullen volgen. Het totale spel wordt gemonitord met die camera's in combinatie met een sensor in de gebruikte bal. Die Al Rihla-bal wordt voorzien van een bewegingssensor (inertial measurement unit, IMU) die 500 keer per seconde zijn locatie op het speelveld doorgeeft. De AI-camera's houden hun blik niet op de bal, maar op de spelers. Zij worden met machine learning gemonitord op 29 punten op hun lichaam.
Mens blijft de baas
Speciale software combineert die datastromen om automatisch alarmmeldingen te geven aan scheidsrechters wanneer spelers buitenspelovertredingen begaan. Deze notificaties gaan niet meteen naar de scheidsrechters in het veld, maar eerst naar de scheidsrechters die via video de wedstrijd monitoren. Zij beoordelen de melding en valideren die indien het AI-systeem een correcte inschatting heeft gemaakt. Pas dan worden scheidsrechters op het gras geïnformeerd over welke beslissing zij dienen te nemen. Toeschouwers kunnen een 3D-weergave te zien krijgen, zodat de onderbouwing letterlijk zichtbaar kan zijn.
Voorzitter Pierluigi Collina van de FIFA-commissie voor scheidsrechters benadrukt dat het nieuwe systeem níet de beslissingen neemt. Mensen en niet robots zijn de baas over het spel, zo stelt hij. De AI-aangedreven spelmonitoring helpt wel: het heeft volgens Collina een erg positieve impact op voetbal. "We kunnen zien dat het aantal grote vergissingen al drastisch is verminderd", zegt hij in het persbericht van FIFA. De bekende voormalige scheidsrechter verwacht verdere vooruitgang door het nieuwe systeem dat op de World Cup in november en december wordt gebruikt.
Potentie van tech
De voetbalbond spreekt daarin van semi-automatische buitenspeltechnologie, die zij Video Assistant Referee (VAR) noemt. Er bestaat ook een light-uitvoering van, waar dan minder camera's voor nodig zijn. Deze technologie is al succesvol getest bij eerdere FIFA-toernooien. Dat is gedaan op de 2018 World Cup die toen plaatsvond in Rusland. FIFA-president Gianni Infantino heeft in zijn visieverklaring voor 2020-2023 verklaard dat de voetbalbond de volledige potentie van technologie voor voetbal wil benutten. Daarvoor is VAR de afgelopen jaren verder verbeterd.
FIFA toont de werking van de VAR-technologie in een YouTube-video, die het (met uitzondering van zijn eigen site) niet elders laat embedden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee