Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimheid van deep learning grenzeloos

Alles om ons heen wordt slim. Auto’s, huizen, gebouwen en steden worden verweven met het internet en vormen een Internet of Things. Maar hoe slim is dat nu eigenlijk? Wordt het slimmer dan wijzelf of worden we zelf ook slimmer?
© CC0 - pixabay.com
CC0 - pixabay.com

De ontwikkelingen van de laatste jaren laten zien dat de computer slim genoeg is om zelf te kunnen leren. Zo goed zelfs dat de computer de mens regelmatig overtreft in het herkennen van patronen in tekst, beeld en geluid. De aanpak van Deep Blue was ongeschikt om het veel complexere spel Go goed te kunnen spelen, maar vorig jaar heeft de computer met deep learning zelf geleerd hoe de beste menselijke Go-speler verslagen kan worden. De slimheid van deep learning lijkt vooralsnog geen grenzen te kennen en bedrijven investeren op dit moment miljarden in kunstmatige intelligentie.

Gevoel

De successen werden tot nu toe nog geboekt met data die door mensen op het internet zijn gezet. Denk aan de foto’s op facebook, teksten en vertalingen op Wikipedia en de kennis die is vastgelegd in het semantische web. Dankzij het Internet of Things kunnen computers nu rechtstreeks data uit sensoren ontvangen. Met het Internet of Things krijgt de computer eindelijk gevoel in de meest letterlijke zin van het woord. Dit gevoel in combinatie met deep learning en internet gaat veel verder dan het automatiseren van alledaagse activiteiten. Automatische systemen zullen steeds meer autonomie krijgen waarvan de zelfrijdende auto misschien wel het beste voorbeeld is.

Sensoren hoeven niet slim te zijn, als het er maar veel zijn

De voorspelde groei in omvang en fijnmazigheid van het Internet of Things lijkt misschien een hype. Maar schijn bedriegt. Zo ontwikkelde een Delftse start-up sensoren die in hun stroombehoefte voorzien door energie af te tappen uit standaard aanwezige wifi-signalen. Dat betekent dat het onderhoud van zulke sensoren flink goedkoper wordt, waardoor businesscases om massaal online sensoren te installeren interessant worden. Zulke sensoren hoeven niet slim te zijn, als het er maar wel veel zijn. Zodra de (big) data die dan ontstaan met deep learning-algoritmen geanalyseerd worden, kunnen patronen herkend worden en verbanden worden gelegd.

Augmented intelligence

Onze fysieke wereld en cyberspace zullen samensmelten met behulp van augmented reality. Dat gebeurt nu al door spraakgestuurde assistenten die onopvallend met ons meeluisteren en vragen kunnen beantwoorden. Maar de augmented reality-brillen voegen daar ook nog een visuele component aan toe door hologrammen om ons heen te projecteren en gebaren te herkennen. Daar blijft het echter niet bij, want Elon Musk is vastberaden om een interface te bouwen die het menselijke brein in staat zal stellen om nog veel sneller informatie met het Internet of Things uit te wisselen. Uiteindelijk worden daardoor onze natuurlijke intelligentie en ons waarnemingsvermogen groter en is er sprake van augmented intelligence.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in