UiPath neemt Nederlands ProcessGold over
Het van oorsprong Roemeense UiPath is marktleider op het gebied van RPA. De processminingtechnologie van ProcessGold wordt geïntegreerd in de RPA-technologie van UiPath. Wat het bedrijf betaalt voor ProcessGold wordt niet bekend gemaakt.
UiPath is in 5 jaar geroeid tot inmiddels 3000 medewerkers in 20 landen. De omzet bedroeg vorig jaar 200 miljoen dollar en naar verwachting verdubbelt dat dit jaar ruim tot rond de 450 miljoen. Daarbij is de omzet uit process mining nog niet meegerekend. UiPath wordt inmiddels gewaardeerd op 7 miljard dollar. In totaal is er in de 5 jaar van zijn bestaan 1 miljard dollar aan venture capital in gestoken.
ProcessGold is opgericht in 2005 en heeft vestigingen in Duitsland en Eindhoven en telt rond de 50 medewerkers. Het bedrijf, waarvan een deel van de aandelen in handen is van de TU Eindhoven, is gespecialiseerd in process mining.
Automatisch robots maken
UiPath biedt softwarerobots die de aanslagen van gebruikers monitoren als ze met applicaties werken. Op die manier kunnen de robots herhalende patronen detecteren die geschikt zijn om te automatiseren. Robots kunnen daarnaast gescript worden. De technologie van ProcessGold maakt het mogelijk te minen wat er precies gebeurt in bedrijfsprocessen. Deze bedrijfsinformatie kan UiPath vervolgens gebruiken om automatisch robots te maken voor processen of onderdelen daarvan. Processen worden gedocumenteerd met behulp van de technologie van StepShot, een Oekraïense startup die UiPath in augustus heeft overgenomen.
Vóór de overname had UiPath al R&D-centra in Boekarest, Seattle en Bangalore. Met ProcessGold komt daar een onderzoekslab in Eindhoven bij, dat nauwe contacten blijft houden met TUE, die immers aandeelhouder was.
Automation First
Maurits Houck, Country Manager Nederland bij UiPath: “Robotics groeit hard maar je hebt iets nodig om vast te stellen wat je moet automatiseren. Voor een bedrijf is het moeilijk uit te zoeken wat er nu precies gerobotiseerd moet worden en hoe dat werkt. Men doet dat eigenlijk op te hoog niveau - terwijl je details nodig hebt want het moet precies duidelijk zijn hoe een proces werkt. De technologie van ProcessGold biedt een oplossing om dat boven water te halen en na de uitvoering het proces te monitoren. Zo kunnen we de cirkel van procesverbetering sluiten. En dat kan nu in heel korte cycli. Het kan ingezet worden om elke herhaalbare taak te automatiseren. Dat kan op zeer veel afdelingen: HR, financiën, claims bij een verzekeraar. Bovendien kan ook een klein bedrijf hiermee robots goed gebruiken.“
“Met deze acquisitie lopen we vooruit op de industrie; we gaan de technologie van ProcessGold integreren met onze eigen producten als oplossing voor onze klanten. Wij willen de mindset veranderen: 'automation first' moet het motto worden. Als je het kunt automatiseren, dóe het dan. Je hebt als organisatie heel veel simpele activiteiten die je kunt automatiseren.”
Erfenis
Erik-Jan van der Linden, mede-oprichter van ProcessGold: “We hebben met veel partijen gesproken die ons wilden overnemen. Maar UiPath snapt ook echt hoe deze twee technologieën geïntegreerd kunnen worden. Het was voor ons belangrijk dat de mensen en de technologie op hun plaats zijn bij de overnemer. Want dit is wel onze erfenis. “
De onderzoeksafdeling blijft ook gevestigd in Eindhoven en zal verder worden uitgebouwd. De nabijheid van de TU is daarvoor een belangrijke reden, onder meer omdat dit het makkelijker maakt om talent aan te trekken. Volgens Van der Linden heeft ProcessGold zelfs wachtlijsten van mensen die bij hen willen werken. “Wij konden onze R&D niet zo snel uitbreiden als we wilden omdat dat financieel niet haalbaar was. Dat probleem is nu verholpen. Daarnaast gaan al die landen waar UiPath al zit nu voor ons product open.”
Houck: “Dat zal stapsgewijs gebeuren. We hebben 6000 klanten. Die kunnen niet allemaal tegelijk gebruik gaan maken van ProcessGold. We hebben 1500 salesmedewerkers en die moeten allemaal nog getraind worden in de nieuwe technologie, en aansluitend onze consultants.”
Laaghangend fruit
Houck heeft in elk geval groot vertrouwen in de mogelijkheden. “Ongeacht de enorme groei die wij hebben doorgemaakt, vallen er nog heel veel processen te automatiseren. Er is geen klant waarbij meer dan 1 procent is geautomatiseerd – het laaghangende fruit. Bij 20 bedrijven in de EU gaan we dat nu uitbreiden.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee