UvA heeft primeur met prestigieus AI-project
Begin december kondigde de ELLIS Society de eerste zeventien locaties voor ELLIS Units aan. De ELLIS Society is een initiatief om Europa aantrekkelijker te maken voor talenten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Nu nog trekken te veel van de afgestudeerden in kunstmatige intelligentie naar de Verenigde Staten en China waar de mogelijkheden en salarissen beter zijn.
Een van de ELLIS Units is geopend bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Sciencepark in de Watergraafsmeer. Een tweede ELLIS Unit in Nederland komt in Delft. Een mogelijke derde unit zit nog in het reviewproces.
"Een speerpunt in het ELLIS-programma is het uitwisselen van PhD-studenten en postdocs tussen de deelnemende kennisinstellingen", zegt hoogleraar en ELLIS-bestuurslid Max Welling van de UvA, die leiding zal geven aan de ELLIS unit in Amsterdam. Het doel van de uitwisseling is meer interactie te krijgen tussen de verschillende Europese onderzoeksgroepen die werken aan AI en dan met name op het gebied van fundamenteel onderzoek naar machine learning en AI. Welling stelt dat het Europees onderzoek in AI kwalitatief en kwantitatief niet onderdoet voor dat in de Verenigde Staten en China, maar het is te versnipperd waardoor de doorstroming naar praktische toepassingen achterblijft.
Vliegende start
Nielsen komt hier vijf maanden werken aan het onderwerp 'Flexible Densities for Deep Generative Models', een methode om neurale netwerken betere en betrouwbaarder kunstmatige data te laten genereren. Nielsen werkte eerder al enkele maanden in Noorwegen en Japan aan aanpalende onderwerpen.
Nielsen maakt een vliegende start in het ELLIS-uitwisselingsprogramma omdat zijn komst eigenlijk al was besproken voordat het programma van start ging. Welling: "We hebben daarom gezegd; 'Waarom maken we er niet gelijk een ELLIS-project van."
De komende maanden zullen de verschillende projecten uitkristalliseren die binnen het ELLIS-programma worden opgepakt.
Podcast De Dataloog ism AG Connect
Dit nieuwsartikel is besproken in de podcast De Dataloog ism met AG Connect. Klik hier voor de gehele uitzending waarin ook over Python 2, ransomware en deepfakes wordt gesproken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee